Οι αποφάσεις για το χρέος βασικός καταλύτης της αγοράς

305

Με κέρδη έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την Coca Cola ουσιαστικά να στηρίζει στο τέλος τη χθεσινή άνοδο, η οποία προς στιγμήν απειλήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που “χαμήλωσε τον πήχη” των προσδοκιών σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η πλειοψηφία των μετοχών έσβησαν τα κέρδη τους με εξαίρεση την 3Ε που σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο άνω του 5%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,60% κλείνοντας στις 810,93 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 806,42 (+0,04%) και 813,85 μονάδων (+0,96%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,8 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 51,3 εκατ. τεμάχια.

Οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος φαίνεται ότι έχουν αναχθεί σε βασικό καταλύτη της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, αν και οι διεθνείς επιρροές δεν έλειψαν ούτε και χθες. Μάλιστα, ο Επίτροπος Moscovici έχει θέσει κατ’ επανάληψη ως ορόσημο για τη συνολική πολιτική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση, το χρέος και την εποπτεία μετά μνημονίου την 21η Ιουνίου.

Πάντως οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν αυτήν την εβδομάδα από τις συνεχείς διεργασίες πάνω στο ζήτημα του χρέους, φαίνεται ότι στήριξαν μια καλή εβδομάδα χρηματιστηριακά, χωρίς να υπάρχουν υπερβολές.

Στις διεθνείς αγορές μεταξύ απωλειών και κερδών κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές στο άνοιγμα της Παρασκευής μετά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τα τραπεζικά αποτελέσματα τα οποία δεν κάλυψαν τις προσδοκίες της αγοράς. Στην αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία ευρώ δολαρίου κινήθηκε σταθεροποιητικά ενώ κέρδη κατέγραψε ο χρυσός. Συνεχίζει την ανοδική πορεία το πετρέλαιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει