Ξανά πρωτιά για το 9ο Γυμνάσιο

1.122

Για δεύτερη φορά, το 9ο  Γυμνάσιο κέρδισε την εμπιστοσύνη της Ευρώπης κι εγινε αποδεκτό μαζι με άλλα σχολεία από έξι ευρωπαϊκές χώρες σε πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα: “Mobilise YOUrself-studying ang working in the EU”

Μαζί με τη Γερμανία ως συντονίστρια χώρα, την Ελλάδα, την  Κύπρο, την Λετονία, την  Ιταλία, το  Βέλγιο και την Πολωνία μαθητές και καθηγητές του σχολείου θα πραγματευτούν αυτή τη φορά το θέμα των σπουδών και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης.

Τα επιμέρους θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν είναι ποικίλα: τα  εκπαιδευτικά συστήματα των συμμετεχουσών χωρών, οι ευκαιρίες εκπαίδευσης στις χώρες της Ευρωζώνης, οι τρόποι σύνταξης και υποβολής βιογραφικού σημειώματος, οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης  στην κάθε χώρα,  η εργατική νομοθεσία και η υγειονομική περίθαλψη. Θα εξαχθούν στατιστικά στοιχεία για την ανεργία, θα μελετηθούν  οι επιπτώσεις της στην οικογένεια, καθώς και οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού κύματος στην αγορά εργασίας.

Οι εργασίες των μαθητών θα έχουν τη μορφή συνεντεύξεων, power point, βίντεο, εκθέσεων πόστερ, ενημερωτικών φυλλαδίων και στατιστικών στοιχείων.

Το τελικό προϊόν θα είναι η δημιουργία ενός διαδικτυακού τόπου που θα περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω για κάθε μία χώρα ξεχωριστά και τον οποίο θα μπορούν να συμβουλεύονται οι νέοι που αποφασίζουν να μεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές ή εύρεση εργασίας.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ήδη στις Βρυξέλλες, όπου έγινε και η πρώτη γνωριμία με τους εταίρους.

Η εβδομάδα ήταν πλούσια σε δραστηριότητες. Συνεδριάσεις στο σχολείο, συμμετοχή σε εργαστήρια, παρουσίαση εργασιών, παρακολούθηση μαθημάτων, επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο, επίσκεψη στο AKTIRIS (κέντρο εύρεσης εργασίας και συμβουλευτικής), ξενάγηση στο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας και στο ιστορικό κέντρο της πόλης με την πανέμορφη Grande Place, μία από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου και μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και με το Manneken Pis με τα 900 κοστούμια του.

Και βέβαια δε θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα το Atomium, το εθνικό σύμβολο του Βελγίου, καθώς και οι γαστρονομικές απολαύσεις με τη γνωστή βέλγικη σοκολάτα, τις βέλγικες τηγανιτές πατάτες και τις μοσχοβολιστές και πολύχρωμες βαφλες σε κάθε δρόμο της παλιάς πόλης των Βρυξελλών.

«Ηταν μια εβδομάδα γεμάτη εμπειρίες, μυρωδιές και όμορφα συναισθήματα. Αποχαιρετήσαμε διστακτικά τις Βρυξέλλες, τους φίλους και συνεργάτες μας, τις οικογένειες που με πολλή αγάπη και φροντίδα φιλοξένησαν τα παιδιά μας, πήραμε  όμορφες αναμνήσεις στις αποσκευές μας  κι επιστρέψαμε στο Ηράκλειο για να ετοιμαστούμε για τη 2η συνάντηση του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες αργότερα στην Gioia Del Colle της Ιταλίας», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει