Η Ryanair αφήνει την Κρήτη στα κρύα του λουτρού

Πλήγμα για τα Χανιά η αποχώρηση της Ryanair - ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η FRAPORT

22.340

Επιπτώσεις στον τουρισμό θα έχει η αιφνιδιαστική απόφαση της εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair να κλείσει τη βάση της στα Χανιά και να μειώσει τις πτήσεις εσωτερικού στην Ελλάδα, αφήνοντας αιχμές για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η Fraport.

Σύμφωνα με την εταιρεία η πολιτική αυτή καθιστά πλέον ασύμφορη την παραμονή της στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”.

Η ανακοίνωση

Η Ryanair σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Η Ryanair, η Νο 1 αεροπορική εταιρεία, σήμερα (11 Απριλίου) ανακοίνωσε την μείωση των δρομολογίων εσωτερικού στην Ελλάδα μεταφέροντας αεροσκάφη από την Αθήνα (1) και τα Χανιά (1) σε βάσεις της στη Γερμανία από την 1η Ιουνίου, όπου και επεκτείνει τις υπηρεσίες της.

Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόφασης, η βάση της Ryanair στα Χανιά θα κλείσει, με συνέπεια την ακύρωση τεσσάρων πτήσεων χαμηλής συχνότητας από τα Χανιά προς το Κατόβιτσε, το Μέμινγκεν, τη Βενετία Τρεβίζο και το Βίλνιους.

Η Ryanair θα συνεχίσει τις υπηρεσίες της από Αθήνα προς Μύκονο, Σαντορίνη και Θεσσαλονίκη αυτό το καλοκαίρι. Όλα τα υπόλοιπα δρομολόγια εσωτερικού στην Ελλάδα θα ακυρωθούν από 1η Ιουνίου.

Ο διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της Ryanair για την Ανατολική Μεσόγειο Νικόλαος Λάρδης δήλωσε: “Δυστυχώς, οι χρεώσεις των ελληνικών αεροδρομίων, στην πλειοψηφία τους, ενθαρρύνουν τα δρομολόγια μόνο το καλοκαίρι και μόνο σε διεθνείς προορισμούς, τα οποία απαιτούν λιγότερα αεροσκάφη στην Ελλάδα. Συνεπώς, δύο αεροσκάφη θα μεταφερθούν από την Ελλάδα στη Γερμανία, όπου μπορούν να επιτύχουν υψηλότερη απόδοση σε ετήσια βάση.

Η Ryanair παραμένει ανοικτή σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς εκμετάλλευσης των αεροδρομίων για την δημιουργία σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο θα αφορά όλες τις αεροπορικές εταιρείες, και θα υποστηρίζει πτήσεις καθ’όλο το έτος και θα δικαιολογεί επιπλέον αεροσκάφη με μόνιμη βάση στα ελληνικά αεροδρόμια”.

E-mail στους επιβάτες για ακύρωση κρατήσεων

Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες επιβάτες λαμβάνουν email από την αεροπορική εταιρεία με τα οποία τους ενημερώνει πως ακυρώνονται οι κρατήσεις που είχαν κάνει στη γραμμή Αθήνα – Χανιά και πως επιστρέφονται τα χρήματά τους.

Στα συγκεκριμένα μηνύματα η εταιρεία αναφέρει πως οι ακυρώσεις γίνονται «λόγω επιχειρησιακών αλλαγών».

Οι ακυρώσεις αφορούν εισιτήρια που είχαν εκδοθεί από την 31η Μαΐου και μετά. Το μοναδικό αεροπορικό δρομολόγιο της RyanAir από το αεροδρόμιο Χανίων το οποίο θα εκτελείται στη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, είναι εκείνο της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή κρατήσεις γίνονται κανονικά στους υπόλοιπους προορισμούς από Αθήνα, δηλαδή Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη, αλλά όχι από και προς τo αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, προς το οποίο επίσης σταματούν τα δρομολόγια.

Η θέση της Fraport

Ανακοίνωση σχετικά με την αποχώρηση της Ryanair εξέδωσε ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρημαιτκής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η απόφαση της Ryanair να περιορίσει το πτητικό της έργο στην αγορά του εσωτερικού οφείλεται σε επιχειρησιακούς λόγους της εταιρείας. H Fraport Greece σέβεται τις επιχειρησιακές ανάγκες και επιλογές της Ryanair, η οποία σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη που επιχειρεί στα 9 από τα 14 αεροδρόμια κατέχοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς και καταγράφοντας μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στους διεθνείς προορισμούς. Από την πλευρά μας, προτεραιότητα αποτελεί η εξυπηρέτηση της αυξημένης επιβατικής κίνησης που αναμένουμε φέτος στα αεροδρόμιά μας και οι ενέργειές μας στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Αντιδράσεις από το Επιμελητήριο

Σε χθεσινή δήλωσή του ο Αντώνης Ροκάκης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανών, αναφέρει:

“Η αδικαιολόγητη και δίχως πρότερη ενημέρωση απόφαση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair να σταματήσει τα δρομολόγιά της από και προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό σε όλο το νομό Χανίων. Πριν λίγα χρόνια ο νομός μας «αγκάλιασε» τη συγκεκριμένη εταιρεία και μάλιστα με ουκ ολίγο κόστος, φροντίζοντας ταυτόχρονα να «χτίσει» μια υγιή και εποικοδομητική σχέση.  Παρόλα αυτά, η εταιρεία αποφάσισε πως πλέον τα «Χανιά» δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, όπως τα εξυπηρετούν άλλες ευρωπαϊκές περιοχές. Ως Επιμελητήριο Χανίων θεωρούμε πως η διαβούλευση τόσο με την Ryanair, όσο και με άλλες low cost αεροπορικές εταιρείες, αλλά και τη Fraport, πρέπει να συνεχιστεί σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να καταφέρουμε τα μέγιστα οφέλη για το νομό και το νησί μας”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει