ΠΑΓΝΗ: Για όλη την Κρήτη το μηχάνημα που “καταργεί” τη βιοψία ήπατος

771

Ολόκληρη η υγειονομική περιφέρεια Κρήτης μπορεί να καλυφθεί με το νέο μηχάνημα Fibroscan που απέκτησε η Γαστρεντερολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπως έγραψε χθες η “Π” για την εκτίμηση της ηπατικής ίνωσης με άμεσο και ανώδυνο τρόπο. Η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει:

“Το Fibroscan είναι μηχάνημα που χρησιμοποιεί ειδική τεχνική (κρουστικά παραγόμενα ελαστικά κύματα) εκτίμησης της ηπατικής ίνωσης ελέγχοντας πολύ μεγαλύτερο όγκο ηπατικού ιστού σε σχέση με τη βιοψία του ήπατος. Η εκτίμηση της ίνωσης ή η διάγνωση της κίρρωσης είναι απαραίτητη πληροφορία για πρόγνωση πολλών ηπατικών νόσων, τον τρόπο παρακολούθησης, την επιλογή της θεραπείας. Βρίσκει εφαρμογή σε όλο σχεδόν το φάσμα των ηπατικών παθήσεων, σε ανθρώπους που έχουν αντένδειξη για βιοψία λόγω πολλαπλών προβλημάτων ή διαταραχής της πηκτικότητας”.

Χωρίς πόνο

“Προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα σε 3 λεπτά, χωρίς πόνο, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Μπορεί να υποκαταστήσει την επεμβατική πράξη της βιοψίας ήπατος στα 2/3 των ενδείξεων. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομούνται ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο, υλικά σχετιζόμενα με τη βιοψία ήπατος και χρόνος απασχολούμενων με αυτή ιατρών και νοσηλευτών, αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες που τεκμηριωμένα υπάρχουν σε ένα ποσοστό των βιοψιών”. Όπως τονίζεται, “υπό την επίβλεψη των ιατρών του Ηπατολογικού Ιατρείου ΠΑΓΝΗ αλλά και του Ηπατολογικού Ιατρείου του Γ.Ν «Βενιζελείου», μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες ολόκληρης της υγειονομικής περιφέρειας. Μόνες αντενδείξεις στην εξέταση αυτή, η ύπαρξη εμφυτευμένων συσκευών (απινιδωτές, βηματοδότες), η κύηση, η εκσεσημασμένη παχυσαρκία, και η μεγάλη ασκιτική συλλογή”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει