Μονοήμερη νοσηλεία 11χρονου με ιλαρά

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ

397

Αυξάνονται τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα, ενώ και στο Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύθηκε για λίγο ανεμβολίαστο αγοράκι το οποίο όμως δεν παρουσίασε επιπλοκές της νόσου.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια ΕΣΥ της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Εύη Μιχαηλίδου, το παιδί αυτό, ηλικίας 10-11 ετών, δεν είχε κάνει το εμβόλιο από αμέλεια των γονιών. Οταν παρουσίασε πριν λίγες ημέρες τα συμπτώματα της νόσου, εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική, παρέμεινε για ένα 24ωρο και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο.

Σύμφωνα με την παιδίατρο, δόθηκαν οδηγίες στους γονείς για να εμβολιαστεί τόσο το ίδιο όσο και τα αδέλφια του.

Σε μια εβδομάδα 86 περιστατικά

Στα 2.431 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρας, καθώς μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ 86 νέα περιστατικά. Συγκεκριμένα, μέχρι χθες Μ. Πέμπτη στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2.431 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα. Από την αρχή της επιδημίας, την 1η Μαΐου του 2015 έως την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί 2.345. Τα κρούσματα στη μεγάλη πλειονότητα αφορούν άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολι- ασμένοι. Η επιδημία ιλαράς έχει στοιχίσει τη ζωή και σε τρία άτομα: ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας, έναν 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας, και μια 35χρονη γυναίκα, από τον γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν την εργαστηριακή επιβε- βαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, γι’ αυτό συστήνουν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει