Έξοδος από τα μνημόνια

270

-Νικόλαε, ποια είναι η γνώμη σου; Βγαίνομε φέτος  από τα μνημόνια; Θα αρχίσει να βελτιώνεται  η οικονομία μας;

-Μα τι είναι αυτά που λες, Αρίστο; Ονειρεύεσαι;  Δεν σε θεωρούσα τόσο αφελή. Πώς είναι δυνατό;  Ένα μόνο πρόβλημα, από τα πολλά και μεγάλα, σου λέω. Και  είναι  απλό. Ο καθένας μπορεί να το καταλάβει: Όσα χρήματα ο  ΕΦΚΑ (1) εισπράττει, δυστυχώς δεν αρκούν για να  καλυφθούν οι δαπάνες    για συντάξεις. Συνεπώς  θα χρειαστούν  καινούργια άκρως επώδυνα  μέτρα.

Αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει. Και με τον μεγάλο αριθμό συνταξιούχων που έχομε – διότι η κοινωνία μας  είναι γερασμένη- θα προκύψει μεγάλο  οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Η τελευταία κυβέρνησή μας  με τα  νταηλίκια και τις  ψευτιές της  και τις εξυπνάδες της στην αρχή,  και με την ταπείνωσή της  και την χωρίς διαμαρτυρία υπακοή της  στις  σκληρές – και  εκδικητικές θα έλεγα εγώ-  διαταγές των  δανειστών μας  μετέπειτα, επιδείνωσε την ήδη κακή οικονομική μας  κατάσταση και έχομε βρεθεί μπροστά  σε τεράστιο αδιέξοδο.

Στο μέλλον  θα έχομε αυστηρότατη επιτήρηση  στα οικονομικά μας, Αρίστο. Και μάλιστα χωρίς  την χορήγηση χαμηλότοκων  δανείων  από την  ΕΕ.

Δάνεια θα παίρνομε μόνο από  τις  αγορές χρήματος, με υψηλό επιτόκιο.  Και αυτό  θα είναι  χειρότερο και από τα  μνημόνια. Ήδη χρωστούμε πάρα πολλά, που με τις τωρινές συνθήκες είναι αδύνατο να τα ξεπληρώσομε. Ποια είναι η λύση;  Ίσως το κούρεμα  του χρέους. Το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο σ’  αυτό.

Ή  ίσως  κάτι θα μπορούσε να γίνει  αν βρισκόταν μια  κυβέρνηση  με ικανότατο  και δυναμικότατο αρχηγό (πράγμα δυσκολότατο)  που θα έβαζε κάποια πράγματα στην σωστή τους θέση και θα προσείλκυε πλούσιους  και σοβαρούς επενδυτές στην  χώρα μας. Όμως ο λαός θα  ζοριστεί πάρα πολύ, έτσι κι  αλλιώς. Να μην του καλλιεργούμε  ψευδαισθήσεις.

Και  ο Αρίστος  έμεινε άναυδος.

1)ΕΦΚΑ= Ενιαίος Φορέας  Κοινωνικής  Ασφάλισης. Σ’  αυτόν  υπάγονται σήμερα δημόσιοι και ιδιωτικοί  υπάλληλοι και από αυτόν συνταξιοδοτούνται  όλοι.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει