Ξεκινά σήμερα η “Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν”

192

Ξεκινά σήμερα στις 6 το απόγευμα,ο  κύκλος ομιλιών τεσσάρων ενοτήτων με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία» από την κυρία Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη,  που, συνδιοργανώνουν   ο  Δήμος  Ηρακλείου και το  Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην αίθουσα πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Θα συνοδεύονται με προβολές  εικόνων και στη συνέχεια θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τους Εθελοντές Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου και τους Φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

2Η  ΕΝΟΤΗΤΑ

Μυκηναϊκή εποχή: 1450-1100 π.Χ – Κεντρική ιδέα

Μετά  την καταστροφή  των  Μινωικών  ανακτορικών  συγκροτημάτων, πόλεων, μεγάρων., επαύλεων και οικισμών, και την επικράτηση των Μυκηναίων, το  κέντρο  του πολιτισμού  μετατίθεται  στην Πελοπόννησο. Οι Μινωίτες δεν αφανίστηκαν, δημιούργησαν  την τελευταία  αναλαμπή  του Μινωικού πολιτισμού, τον Υστερομινωικό πολιτισμό.

Οι Μυκηναίοι  της Κρήτης εστιάζουν  το  ενδιαφέρον τους  στις  σχέσεις  των με  τα Αχαϊκά κέντρα και  τους  διευκολύνουν τα  ταξίδια  από τη δυτική Κρήτη προς  Πελοπόννησο, γι’ αυτό και   η  πυκνή οίκηση της  Δυτικής  Κρήτης. Χρησιμοποιούν  τη Γραμμική Β γραφή. Στην Κρήτη  επικρατούν τα αχαϊκά ήθη και έθιμα.

Η  λατρεία  της μεγάλης  θεάς των Μινωιτών υποχωρεί   και λατρεύονται οι θεοί των Αχαιών, προς  τους οποίους  μεταβιβάζονται  ιδιότητές της. Μυκηναϊκή Κρήτη  στα  ομηρικά έπη.

Η συμμετοχή στις ομιλίες είναι ελεύθερη.

Την Τέτάρτη 21 Μαρτίου θα αναπτυχθεί το θέμα ‘’Αρχαία Ελληνική Κλασική εποχή 600-323 π.Χ. – Ελληνιστική εποχή 323-69π.Χ.”

Κύκλος ξεναγήσεων

Κάθε ενότητα κλείνει με δυο ξεναγήσεις, μία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με πληροφορίες για την περιοχή στην οποία βρίσκεται (Κιζίλ  Τάμπια), και μία σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που έχουν αναφερθεί στις ομιλίες.

Δηλώσεις συμμετοχών στις ξεναγήσεις: Πελαγία Βελιγραδή, 6938104008 και Αθηνά Αντωναράκη, 6945548800.

Στις ξεναγήσεις μπορούν να  συμμετέχουν και άτομα που δεν παρακολούθησαν τις  ομιλίες.

Είσοδος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την ξενάγηση: €5 (κανονικό) και €4 (μειωμένο).

Εθελοντική επιμέλεια, παρουσιάσεις και ξεναγήσεις: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη ξεναγός – συγγραφέας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει