Το ΝΑΤΟ κάνει τον… Πόντιο Πιλάτο

Καθησυχάζει ο Κουβέλης, ανήσυχοι οι γονείς

309

«Αν ήταν δικό σας παιδί τι θα κάνατε;». Αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης επισκεπτόμενος την Ορεστιάδα, το οποίο τέθηκε από τη μητέρα του λοχία Κούκλατζη, ο οποίος κρατείται στην Ανδριανούπολη.

Ο κ. Κουβέλης απάντησε με ηρεμία στη σπαρακτική ερώτηση της μάνας, υποστηρίζοντας πως «ό,τι είναι δυνατόν το κάνουμε και να είστε βέβαιοι πως το κάνουμε και επίμονα και συστηματικά». Για μία ακόμα φορά ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα να γίνει το συντομότερο δυνατό.

«Ήρθα ακριβώς για να σας δω και να σας πω ότι είναι συνεχής η προσπάθειά μας, σε πολλά και πολλαπλά επίπεδα, προκειμένου τα παιδιά μας, τα παιδιά σας, τα στελέχη μας να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, ο οποίος πρόσθεσε: “Θέλω να σας βεβαιώσω ότι είναι συστηματική, επίμονη, η προσπάθεια που καταβάλλουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι είστε γονείς, πονάτε, όλοι μας πονάμε για την υπόθεση αυτή, πολύ περισσότερο εσείς. Η διαβεβαίωσή μας νομίζω ότι πρέπει να είναι δεδομένη προς εσάς».

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός σημείωσε ότι η υπόθεση δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα «μεθοριακό επεισόδιο και τίποτε περισσότερο από αυτό το οποίο αντιστοιχεί σε ένα μεθοριακό επεισόδιο».

Ο κ. Κουβέλης εξήγησε πως καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε το αρμόδιο δικαστήριο της Τουρκίας να αποφασίσει για ποιο αδίκημα τελικά διώκονται οι δύο στρατιωτικοί.

«Θεωρούμε ότι το μεθοριακό επεισόδιο αφορά ενδεχομένως ένα αδίκημα το οποίο εάν έχει τελεστεί, έχει τελεστεί χωρίς δόλο, χωρίς πρόθεση και κατά συνέπεια πρέπει να οδηγηθεί η κρίση του δικαστηρίου στην απαλλαγή των δύο στελεχών μας, των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο αναφορικά με το συγκεκριμένο αυτό γεγονός» σημείωσε ο κ. Κουβέλης χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν επιθυμούμε τη συνέχιση της κράτησής τους. Η κράτησή τους δεν δικαιολογείται, παρά μόνο επιχειρείται να δικαιολογηθεί στο όνομα της σύνδεσης του κατηγορητήριου από την πλευρά της τουρκικής δικαστικής αρχής. Θέλουμε να πιστεύουμε, όσο και διεκδικούμε, να ολοκληρωθεί η διαδικασία και σύντομα να οδηγηθεί στην κρίση του δικαστηρίου η συγκεκριμένη υπόθεση”.

Όπως επισήμανε, οι συνθήκες κράτησης των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι καλές. Οι γονείς τους έχουν τη δυνατότητα της κάθε εβδομάδα επίσκεψης, τόνισε ο κ. Κουβέλης, και “θέλω να πιστεύω ότι δεν θα βραδύνει, δεν πρέπει να βραδύνει, ο χρόνος παραμονής τους στις φυλακές της Τουρκίας, πολύ δε περισσότερο ο χρόνος παραμονής τους μέσα στην Τουρκία”.

Νωρίτερα χθες τους γονείς του λοχία επισκέφθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Θράκης της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαος Δένδιας μαζί με τον βουλευτή του κόμματος και πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ Αναστάσιο Δημοσχάκη.

«Είχα την ευκαιρία να τους μεταφέρω τις ευχές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και να διαβεβαιώσω ότι και από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γυρίσουν οι στρατιωτικοί μας ασφαλείς στις οικογένειές τους», τόνισε ο κ. Δένδιας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει