Συριγωνάκης: “Η Κρήτη μπορεί να αναλάβει μεγάλα αθλητικά γεγονότα με εντυπωσιακά αποτελέσματα”

316

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Συριγωνάκης, μίλησε στο Sport24.gr για τις συνεχόμενες επιτυχημένες διοργανωτικές απόπειρες και τον στόχο για την αύξηση του αθλητικού τουρισμού στη χώρα.

Εδώ και μια πενταετία, η Κρήτη αποτελεί τον καλύτερο εκπρόσωπο της χώρας σε διεθνείς διοργανώσεις με ευρωπαϊκό και παγκόσμιο βεληνεκές. Έχει διοργανώσει δύο φορές την τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών (2014 και 2017) έχει φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (2015), ενώ πλέον αποτελεί το “σπίτι” της Εθνικής Ανδρών, έχοντας φιλοξενήσει τους αγώνες της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σταδιακά, η Κρήτη “έχτισε” ένα προφίλ που την έχει μετατρέψει σε θελκτικό προορισμό για οποιαδήποτε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, κατά βάση στο μπάσκετ, με τους τοπικούς φορείς και τους ανθρώπους της Περιφέρειας να εργάζονται μεθοδικά προκειμένου να παρουσιάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ορισμένα σημεία από την συνέντευξή:

– Πόσο σημαντικό είναι για την τοπική κοινωνία να φιλοξενεί τέτοιες διοργανώσεις (πανευρωπαϊκό νέων, παγκόσμιο εφήβων, προκριματικούς αγώνες εθνικής ανδρών);

– Πράγματι τα τελευταία χρόνια το νησί μας έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όλων των αθλημάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους μας ότι η Κρήτη αποτελεί έναν ασφαλή και αγαπημένο αθλητικό προορισμό.

Η τοπική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος αυτής της κατάστασης και από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε με θέρμη, υπευθυνότητα και αγάπη, όλες αυτές τις εκδηλώσεις, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και σήμερα μπορούμε να πούμε, ότι η Κρήτη είναι ένα από τα κέντρα που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταξιωθεί ως ένας προσιτός, φιλόξενος, αγαπητός και κυρίως ασφαλής αθλητικός προορισμός.

– Ποια τα οφέλη για την Κρήτη από τέτοιες ενέργειες;         

– Η πραγματοποίηση τέτοιων μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων στο νησί μας, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί ένα πολύ καλό διαφημιστικό προϊόν για την Κρήτη, έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη και διάδοση του αθλητισμού και κυρίως βοηθάει μικρά παιδιά να τον αγαπήσουν και ν’ ασχοληθούν ενεργά με το άθλημα που αγαπούν και τα εκφράζει.

Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην ύπαιθρο και δίνουν μια άλλη νότα χαράς και ζωντάνιας στα χωριά μας, βοηθώντας ταυτόχρονα και ενισχύοντας τον μαζικό αθλητισμό, αφού η συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών, είναι πρωτοφανής.

– Θεωρείτε ότι η Κρήτη έχει τον πρώτο λόγο για μελλοντικές μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, έναντι άλλων ελληνικών πόλεων;

– Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το νησί μας κατέχει την πρώτη θέση των επιλογών για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκών ή διεθνών διοργανώσεων, είμαι όμως σε θέση να διαβεβαιώσω ότι η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου βαθμού και τους αθλητικούς φορείς του νησιού μας, μπορούμε ν’ αναλάβουμε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όλων των αθλημάτων και μάλιστα μ’ εντυπωσιακά αποτελέσματα.

– Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου σε επίπεδο προσέλευσης;

– Οι Κρητικοί έχουν αγκαλιάσει με όλη τη σημασία της λέξης, όλα τ’ αθλητικά γεγονότα που γίνονται στο νησί μας. Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί sold out, από την μαζική προσέλευση του κόσμου.

Είναι στο αίμα μας, στην κουλτούρα μας, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αθλητικές εκδηλώσεις και για το λόγο αυτό, όλοι οι αθλητές, οι προπονητές, οι συνοδοί, οι επισκέπτες που συμμετέχουν σε διάφορα event, πάντα έχουν μόνο καλά λόγια να πουν και ευχάριστες αναμνήσεις από την Κρήτη και τους Κρητικούς και αυτό πιστεύω είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα, έναντι άλλων Αθλητικών προορισμών.

– Σε τουριστικό επίπεδο, ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε όσον αφορά στην προβολή του νησιού;

– Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και πολύ περισσότερο του νησιού μας, είναι ο τουρισμός. Φυσικό λοιπόν και επακόλουθο είναι με διάφορους τρόπους και μέσα, να ενισχύουμε τον αθλητικό τουρισμό. Σε μια πρόσφατη ημερίδα, παρουσιάστηκε ότι μόλις το 1% των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, είναι γι’ αθλητικό τουρισμό. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχουμε δουλειά μπροστά μας.

Τα ευρωπαϊκά και διεθνή αθλητικά γεγονότα πράγματι διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας και κυρίως η φιλοξενία και οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι επισκέπτες (Αθλητές, αποστολές κ.τ.λ.).

Όμως αν θέλουμε να μιλάμε γι’ ανάπτυξη και ενίσχυση του Αθλητικού Τουρισμού, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Αυτοδιοίκηση, Αθλητισμός, Τουρισμός, κ.τ.λ.) να συνεργαστούμε στενά και αποτελεσματικά, διότι πραγματικά δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους προορισμούς που επιλέγουν οι Ευρωπαίοι για να ασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει