Στα ύψη οι τιμές των “καθημερινών” φαρμάκων

582

Η απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων οδήγησε στην εκτόξευσή τους από 50%-70% σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Έτσι, όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης, για παράδειγμα ένα ντεπόν που στοίχιζε 1.60, τώρα πωλείται 2.30, ενώ η τιμή της ασπιρίνης από το 1.80 έφτασε στα 3.40.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος τονίζει:

“Η πολυδιαφημιζόμενη απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, η οποία  είχε ψηφιστεί με την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, θα έφερνε δήθεν μειώσεις των λιανικών τιμών όπως ισχυριζόταν και συνεχίζει να ισχυρίζεται ο κ. Χατζηδάκης, είχε τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα,  γεγονός το οποίο δικαιώνει τις προειδοποιήσεις μας και την αντίθεσή μας στην απελευθέρωση των τιμών.

Η εκτίναξη των τιμών καθημερινής χρήσης φαρμάκων, γνωστών ως ΜΗΣΥΦΑ επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό πράγμα που  αφήνει αδιάφορους όλους όσοι μέχρι σήμερα διατείνονταν ότι με την απελευθέρωση των τιμών τους, οι τιμές λόγω ανταγωνισμού θα μειωθούν”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

“Πληροφορούμε τους Έλληνες πολίτες ότι:

  1. Οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ καθορίζονται πλέον ελεύθερα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και όχι από το Υπουργείο Υγείας, όπως τα υπόλοιπα φάρμακα.

2.Οι αναγραφόμενες επί των συσκευασιών προτεινόμενες λιανικές τιμές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι παραπλανητικές, αφού τις περισσότερες φορές η χονδρική τιμή με την οποία τα προμηθεύονται τα φαρμακεία από τις εταιρείες είναι μεγαλύτερη της προτεινόμενης λιανικής τιμής.

Οι φαρμακοποιοί ουδεμία ευθύνη φέρουν τόσο για τις παραπλανητικές τιμές επί των συσκευασιών, όσο και για τις υπέρογκες αυξήσεις, που προέκυψαν από την απελευθέρωση των τιμών τους για την οποία ήταν αντίθετοι εξαρχής”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει