Μηνιγγίτιδα τύπου Β: Διανύουμε τους πιο επικίνδυνους μήνες εκδήλωσης της νόσου που τρομάζει τους γονείς

648

Το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας, στη χώρα μας, σημειώθηκε προσφάτως στα Χανιά, όπου ένα 4χρονο αγοράκι νοσηλεύτηκε με συμπτώματα της νόσου στο ΠΑΓΝ Ηρακλείου.

Το παιδάκι εισήχθη στο νοσοκομείο σε ληθαργική κατάσταση και με υψηλό πυρετό , αλλά ευτυχώς ξεπέρασε τον άμεσο κίνδυνο λόγω της άμεσης ανταπόκρισης των θεραπόντων ιατρών, ενώ οι γονείς στην περιοχή είναι αναστατωμένοι, εκφράζοντας την οργή τους για την ετεροχρονισμένη ενημέρωση που έλαβαν για το κρούσμα.

Το τρέχον κρούσμα ενώ φαίνεται να έχει αίσιο τέλος, καθώς το αγοράκι γλίτωσε από μια ύπουλη νόσο που εξελίσσεται ραγδαία και έχει απρόβλεπτη κατάληξη, οδηγώντας ακόμα και σε θάνατο εντός 24ώρου, αναδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης των γονέων αλλά και της πρόληψης, η συμβάλλει στην αποφυγή τραγικών συνεπειών για την υγεία των παιδιών.

 

Η άμεση πρόληψη αυτή την εποχή είναι απαραίτητη

Με μεγάλη ανησυχία ενημερωνόμαστε από τους ειδικούς, ότι τους πρώτους μήνες του χρόνου η ύπουλη αυτή νόσος βρίσκεται σε έξαρση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι στατιστικά τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας αυξάνονται αυτή την εποχή και ήδη  από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τρία κρούσματα.

Από τους τύπους της Μηνιγγίτιδας, η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες τον επικρατέστερο τύπο της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους στην χώρα μας και ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου εμφανίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα, άρα τώρα οι γονείς οφείλουν να επαγρυπνούν και να ενημερωθούν γι’ αυτήν, μα ακόμα περισσότερο οφείλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αφού μόνο έτσι μπορούν με ασφάλεια να τα προστατεύσουν από το να νοσήσουν, δεδομένου, ότι η μετάδοσή της γίνεται μέσω των καθημερινών μας συνηθειών (φιλί, βήχας και φτάρνισμα).

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β που κάθε γονιός οφείλει να γνωρίζει

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς «ύπουλα», γιατί μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα είναι τα πλέον χαρακτηριστικά από αυτά. Προσοχή, όμως: Αμέσως μόλις παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα , πρέπει να σπεύσετε στο νοσοκομείο, καθώς η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός αποτελεί την μοναδική πρόληψη ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β

Τα καλά νέα είναι, ότι στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός από το 2013, με συγκεκριμένο εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β και που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

 

Η οδυνηρή ιστορία του Tommy Brown

Μηνιγγίτιδα τύπου Β: Η οδυνηρή ιστορία του Tommy BrownΜπορεί, ευτυχώς, το 4χρονο παιδάκι από τα Χανιά, να διέφυγε τον κίνδυνο και η περιπέτεια του να είχε αίσιο τέλος, αλλά δυστυχώς δεν έχουν όλα τα παιδάκια την ίδια τύχη όπως φαίνεται από την ιστόρια του μικρού Tommy Brown.

Ήταν Μάρτιος του 2012, όταν στις 5 το πρωί ο μικρός Tommy Brown ξύπνησε με πάρα πολύ υψηλό πυρετό.

Η αντίδραση της μητέρας του ήταν άμεση και, όταν 3 ώρες αργότερα το παιδάκι άρχισε να εμφανίζει πορφυρά εξανθήματα σε όλο του το σώμα, έσπευσε αμέσως να τον πάει στον παιδίατρο.

Κι όμως, ήταν ήδη αργά.

Μέσα σε 3 ώρες από το πρώτο σύμπτωμα, η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β είχε εξελιχθεί ραγδαία: το άτυχο αγοράκι εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να δίνουν στη μητέρα του μόλις 5% πιθανότητες για να ζήσει.

Παρόλο που τόσο η αντίδραση της μητέρας όσο και των ιατρών που τον παρακολούθησαν ήταν άμεση, δεν ήταν, όμως, αρκετή για να γλυτώσει ο μικρός Tommy τον ακρωτηριασμό. Ο μικρούλης ζει σήμερα με ακρωτηριασμένα και τα τέσσερα άκρα του –ήταν ο μόνος τρόπος για να τον κρατήσουν οι γιατροί στη ζωή.

Ο γονείς του μικρού αγοριού κατάφεραν να σώσουν το παιδί τους από τον θάνατο, όμως έζησαν τον εφιάλτη κάθε γονέα. Κάτι που θα είχαν αποφύγει εντελώς, εάν είχαν λάβει εξαρχής τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει