Γίνεται θεσμός το 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

2.394

Μεθαύριο Κυριακή διοργανώνεται το 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, που έχει στόχο την προβολή και ανάδειξη της φημισμένης Κρητικής Κουζίνας και των εκλεκτών κρητικών προϊόντων.

Το Φεστιβάλ έχει τη στήριξη του Συλλόγου Αποστολιανών Πεδιάδος και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ οι διοργανωτές του απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε φορείς και Κρητικούς να συμμετέχουν και να τιμήσουν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ, το οποίο αντλεί στοιχεία και δύναμη από τη λαϊκή παράδοση και τους απλούς ανθρώπους αναδεικνύοντας και προβάλλοντας αυθεντικά το πρότυπο της Κρητικής Διατροφής.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο κέντρο «Οι Κουρήτες» στο Γάζι, με τη συμμετοχή 49 Πολιτιστικών Συλλόγων, Συλλόγων Γυναικών και Τοπικών Φορέων. Η ώρα έναρξης για τους συμμετέχοντες είναι η 11:00 το πρωί, ενώ η είσοδος επιτρέπεται στους επισκέπτες από τις 2:00 το μεσημέρι.

Η εκδήλωση

Η είσοδος στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας είναι ελεύθερη και τα μέλη και οι φίλοι των συλλόγων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά, παραδοσιακά μαγειρέματα, που αναδεικνύουν την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου μας, αλλά και μουσικά ακούσματα από τον  Κώστα Κακουδάκη, τον Μιχάλη Πετσάκη και το συγκρότημά τους.

Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών κρητικών χορών από τον λαογραφικό όμιλο ‘’Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης’’, το νηπιαγωγείο “ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ ΜΑΣ” και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαζίου Μαλεβιζίου.

Παράλληλες  εκδηλώσεις

Στον χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει το «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ» με καλούδια που θα προσφέρουν Σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ και ο «Οδηγός Μαγειρικής», ο οποίος  περιέχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού,  της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων και Ογκολογική  Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Ακόμα, με στόχο να γνωρίσουν οι επόμενες γενιές τον πολιτισμό και τις ρίζες τους θα λειτουργήσει μια χαρούμενη «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ», όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους, θα φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί επίσης ο Οδηγός Μαγειρικής του Φεστιβάλ, αύριο Σάββατο 10 Μαρτίου στις 7:00 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο Οδηγός Μαγειρικής περιέχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ, συνοδευόμενων από πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, που   παρέδωσαν ευχαρίστως εβδομήντα επτά συλλογικότητες, από όλη την Κρήτη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει