ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ: Ιταμές προκλήσεις των Τούρκων!

833

Προκαλούν σε πολλά επίπεδα πλέον οι Τούρκοι. Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού και εξασφάλισης νέων καθυστερήσεων στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση κατά του Προκόπη Παυλόπουλου.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μία αιχμηρή ανακοίνωση καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα τουρκικά σύνορα!

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης είπε ότι “Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα”. Ανέφερε επίσης ότι “έχει πλέον καταστεί συνήθεια να μεταφέρεται κάθε θέμα που αφορά την Τουρκία στην ΕΕ για στήριξη από αυτήν. Τέτοιες και παρόμοιες πρωτοβουλίες ούτε δυσχεραίνουν καθόλου αλλά ούτε και βελτιώνουν τις σχέσεις μας με την ΕΕ”.

Νέες απειλές

Στο μεταξύ νέες απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική της Οικονομικής Ζώνης εκτόξευσε η Άγκυρα δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός φρόντισε μάλιστα να εκτοξεύσει τις απειλές του, έχοντας στο πλευρό του τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, σημειώνοντας μάλιστα με έμφαση ότι αυτές οι έρευνες θα προχωρήσουν μόνο μετά την εξεύρεση οριστικής λύσης του Κυπριακού.

«Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η Αθήνα έθεσε το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι με τέτοιες πρακτικές δεν πηγαίνουν μπροστά οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με την Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να αναφερθεί και στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας σε διαδήλωση στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι τέτοιες πρακτικές είναι  απαράδεκτες και ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν συζητά με αυτούς που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.

Για το Κυπριακό

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να αναλυθεί καλά το γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. “Εδώ η διεθνής κοινότητα, ο τομέας της «νοτίου Κύπρου»  πρέπει να σκεφτούν ξανά κάτι με ουσιώδη τρόπο.

Για να είναι δυνατή μια βιώσιμη λύση στο νησί, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη ψυχολογικά για κάτι τέτοιο. Πρέπει να είναι έτοιμη για το διαμοιρασμό όχι μόνο στα λόγια αλλά και ψυχολογικά και πρέπει να μπορεί να πείσει γι αυτό και τη «βόρεια Κύπρο». Εδώ ποιο είναι το βασικό;

Η διασφάλιση εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών των δύο πλευρών σε μια ομοσπονδιακή δομή δύο κοινοτήτων στη βάση της πολιτικής ισότητας, της δίκαιης διοίκησης και της κοινής ευημερίας.

Επιπλέον, η προστασία ενάντια σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο της ανεξαρτησίας που έχει εξασφαλιστεί με μεγάλο τίμημα, της διασφάλισης της ζωής και της περιουσίας, δηλαδή οι όροι της ασφάλειας και εγγυήσεων της Τουρκίας, να συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση. Αυτά αν δεν τεθούν καθαρά και σαφώς, κάθε προσπάθεια για λύση θα μείνει χωρίς αποτέλεσμα από την αρχή και δεν θα διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση” ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ.

 

Για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας

Για το κάψιμο τουρκικής σημαίας στην Αθήνα σε διαδήλωση, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι “προσβολή στη σημαία μιας χώρας σημαίνει ότι έγινε στη χώρα εκείνη η προσβολή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει επ’ ουδενί αποδεκτό. Η σημαία μας με το μισοφέγγαρο είναι η περηφάνια μας. Στο όνομα αυτής της σημαίας δίνουμε τη ζωή μας. Δεν συζητάμε καν με αυτούς που κάνουν τέτοιες αδιακρισίες”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει