Οι ανισότητες παραμένουν!

307

Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα που υπενθυμίζει τους αγώνες των γυναικών για την ισότητα και την δικαιοσύνη και ημέρα αφετηρίας για νέες προκλήσεις και διεκδικήσεις.

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθούν να υφίστανται, τόσο στον τομέα της πολιτικής εξουσίας της κοινωνικής εξουσίας και της οικονομικής εξουσίας.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Επιτροπής, οι γυναίκες και στον 20ό αιώνα εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των οικονομικά άνεργων ατόμων. Να είναι πιο ευάλωτες στην φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό και στη βία και να αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές δυσχέρειες.

Σήμερα οι άνισες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανδρών και των γυναικών αυξάνονται και επιδεινώνονται, εξαιτίας και των συνεπειών της σοβαρής οικονομικής κρίσης, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην Ελλάδα οι πολύπλευρη επίθεση της κρίσης στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξης τους, στην αγορά εργασίας, οδηγώντας έναν τεράστιο αριθμό γυναικών στην ανεργία. Επέβαλε τη μαζική επιστροφή τους στο σπίτι, έριξε στις πλάτες τους το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους. Ανέδειξε τις πολλαπλές μορφές βίας που υφίστανται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν και συμπίεσε ασφυκτικά τις επιλογές ζωής τους.

Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις έμφυλες διακρίσεις και τα στερεότυπα στα πεδία της εργασίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στο πολιτικό επίπεδο το ποσοστό των γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι 18.3% έναντι 37,2% στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στους 325 Δήμους της χώρας 16 μόνο γυναίκες, 18,8%.

Στις 13 Περιφέρειες μόνο δυο γυναίκες, 15,38%,  περιφερειακοί σύμβουλοι 16,13% γυναίκες, Επιμελητήρια Ελλάδας στα διοικητικά συμβούλια 11 γυναίκες σε σύνολο 294 μελών.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων και της Περιφερειακής Επιτροπής των φύλων, είναι η παρουσία των γυναικών με ίσους όρους σε όλα τα πεδία: Κοινοβούλιο, Ευρωβουλή, στη Κυβέρνηση, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στα πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικό κίνημα, κοινωνικούς εταίρους, διοικητικά συμβούλια των δημόσιων οργανισμών και φορέων, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, στους οικονομικούς οργανισμούς και στην κοινωνία των πολιτών.

 

* Η  Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη είναι αντιπεριφερειάρχης Κρήτης

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει