ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: “Τσάι και συμπάθεια” στους πρατηριούχους

323

«Τσάι και συμπάθεια» πρόσφερε η Περιφέρεια Κρήτης στην αγωνία των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, που κινδυνεύουν να χάσουν τις επιχειρήσεις τους από την επέλαση των μεγάλων εταιρειών.

Παρά το γεγονός πως ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, στο πλαίσιο σύσκεψης με εκπροσώπους του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών, εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας απέναντι στις προσπάθειες τους για επιβίωση του κλαδου, στην ουσία απέφυγε να παραδεχθεί, πως ούτε η Περιφέρεια, αλλά ούτε και κανείς άλλος, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μεγάλες εταιρείες σε περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού.

Για το θέμα που ανέδειξε η «Π», ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης αρκέστηκε να παρατηρήσει πως «κανείς δεν πρέπει να προσπερνά τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων» και ότι «ο βενζινοπώλης της γειτονιάς μας είναι κάθε μέρα εκεί και είναι ο καλύτερος ελεγκτής στο αυτοκίνητό μας, με χαμόγελο και πραγματικό ενδιαφέρον». Η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη ασφαλώς και είχε χαρακτήρα επίκλησης στο συναίσθημα των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά πέραν αυτού δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει απολύτως τίποτα.

Η αγωνία των επιχειρηματιών στο χώρο των υγρών καυσίμων παραμένει, τη στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειές τους για να μπορέσουν να προστατευθούν από μία πιθανή επέλαση των μεγάλων εταιρειών. Με δεδομένο πως οι εταιρείες ήδη έχουν τον έλεγχο σχεδόν του 50% όλων των πρατηρίων στην Κρήτη, υπάρχει πάντοτε η επισφάλεια, οι εταιρείες, είτε να αυξήσουν τραγικά τις τιμές πώλησης προς τους πρατηριούχους είτε να πουλούν πολύ φθηνότερα στα δικά τους πρατήρια, δημιουργώντας οικονομικό χάος στην αγορά.

Αν ληφθεί υπόψη παράλληλα, πως μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ετοιμάζουν επιθετικές εξαγορές και συνθήκες ολιγοπωλίων στην αγορά υγρών καυσίμων, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι απρόβλεπτες συνέπειες και η κατάρρευση του κλάδου, είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Πέραν του φλέγοντος ζητήματος, στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών λειτουργίας σε πρατήρια με το σύστημα εισροών – εκροών. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, η έκδοση των αδειών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών εντός του επόμενου διμήνου, με βάση τις βελτιώσεις που έγιναν και την απλοποίηση των διαδικασιών, ικανοποιώντας το αίτημα που διατύπωσαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λυκούργος Σαμόλης, ο γ.γ.  Ιωάννης Μαυράκης και τα μέλη του Δ.Σ. Γιάννης Μαρής, Κώστας Λουπάκης, Μανόλης Μαυράκης που εκπροσώπησαν τον Σύνδεσμο στη συνάντηση.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει