ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

576

Έβγαλαν το επικίνδυνο πλέγμα

Τελικά και ο άγιος φοβέρα θέλει! Βγήκε αυτή η απαράδεκτη περίφραξη που είχε τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Χριστομιχάλη Ξυλούρη- Ηρακλή-Παπαγιάννη Σκουλά, από την οποία κινδύνευσαν εποχούμενοι!

Χρειάστηκε να… απειλήσουν ορισμένοι, να γράψει και η “Π”, για να αποφασίσουν να την αφαιρέσουν.

Πάντως, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης το έψαξε το θέμα και τόνισε ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου δεν έχει καμία σχέση με την εν λόγω περίφραξη και ήταν πρωτοβουλία ιδιώτη!

«Σε ερώτηση μου στην πολεοδομία για το θέμα, έλαβα την απάντηση ότι τμήμα 295,28τμ του υφιστάμενου δρόμου (συμβολή των οδών Ηρακλή – Παπαγιάννη Σκουλά) καταργείται από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης (ΦΕΚ753 Δ/29-12-1989) και σύμφωνα με την με αρ. 4/1994 κυρωμένη πράξη εφαρμογής αποδίδεται σε παρακείμενη ιδιοκτησία.» ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

 

@patris
Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα.
Via Nikos Kazantzakis

 

Μην ανησυχείτε, είναι καλά ο Αλέξης, ο οποίος αναγκάστηκε να πάει στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο

Είναι καλά ο Αλέξης

Μην ανησυχείτε, είναι καλά ο Αλέξης, ο οποίος αναγκάστηκε να πάει στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, συνοδευόμενος από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο,  το βράδυ του ανασχηματισμού.

Τι πήγε να κάνει εκεί; Στην ουσία μια… μαγνητική, γιατί έχει ένα ιδιαίτερο θέμα υγείας.  Το θέμα της ύπαρξης οστικού οιδήματος στην περιοχή της λεκάνης τον ταλαιπωρεί. Πρόκειται για ένα είδος κάκωσης που συναντάται συχνά σε αθλητές και μαραθωνοδρόμους.

Για να διερευνηθεί η ύπαρξη ή όχι της κάκωσης αυτής, από το Ευγενίδειο επισκέφτηκε το «Αιγινήτειο», που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, και το οποίο διαθέτει μαγνητικό τομογράφο που εξυπηρετεί και το Ευγενίδειο.

Το οίδημα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αρκετά οι ασθενείς. Παράγοντες που υπολογίζονται στα αίτια του οστικού οιδήματος και καταγμάτων κοπώσεως είναι η οστεοπενία και η οστεοπόρωση, καθώς και διατροφικές διαταραχές όπως κακή απορρόφηση του ασβεστίου ή έλλειψη βιταμίνης D3.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μαγνητική δεν φέρεται να έδειξε κάτι, με τον πρωθυπουργό να αποχωρεί από το νοσοκομείο.

 

Γεύμα με στρατηγούς

Γεύμα προς τρεις πρώην αρχηγούς Στρατού, παρουσία και του νυν, παρέθεσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, σε μία χρονική συγκυρία που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, λόγω της υποθέσεως της συλλήψεως των δύο Ελλήνων στελεχών της 3ης Μηχανοκινήτου Ταξιαρχίας Πεζικού – «Ρίμινι» από τους Τούρκους το μεσημέρι της 1ης Μαρτίου στο δάσος των Καστανεών του Έβρου!

Στο γεύμα που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, χρόνος ικανός για ανταλλαγή απόψεων σε βάθος, παρέστησαν εκτός του αμφιτρύωνος υπουργού, οι επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΣ, στρατηγοί ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Κωνσταντίνος Γκίνης και Βασίλειος Τελλίδης, καθώς επίσης και ο νυν αρχηγός Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

 

Ευσεβείς πόθοι!

Αναστάτωση τη νύχτα με τους λογαριασμούς του Στουρνάρα. Η υπόθεση ξεκίνησε από αναρτήσεις δύο ιστοσελίδων, στις οποίες υποστηριζόταν ότι «η δέσμευση των λογαριασμών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου έγινε μετά από παραγγελία του ΚΕΦΟΜΕΠ και στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis».

«Πρόκειται για ευσεβείς πόθους των… γνωστών αγνώστων, που χρησιμοποιούν ως γραφείο τύπου τον γνωστό ακροδεξιό και ημίτρελο δημοσιογράφο», η απάντηση συνεργατών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις πληροφορίες για δέσμευση λογαριασμών.

 

Πολλές προεκτάσεις

Μπορεί να μην μιλάμε τόσο καιρό, όμως το θέμα κράτησης των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία φαίνεται να έχει πλήθος προεκτάσεων, με τις φωνές στα στρατόπεδα της παραμεθορίου να γίνονται σιγά – σιγά κραυγές.

Όπως συζητούν οι στρατεύσιμοι στον ελληνικό βορρά, θεωρείται δεδομένο πως αυτό που συνέβη στον Έβρο ήταν ενέδρα. «Πού το νέο;» θα πει κανείς. Πουθενά, αν δεν ληφθεί υπόψη πως αξιωματικοί είχαν τονίσει μήνες πριν ότι η προκλητικότητα των Τούρκων θα έφερνε τέτοιο επεισόδιο. Αναφέρεται, επίσης, πως αντίστοιχα φαινόμενα είναι καθημερινά και λύνονται με καταγραφή στοιχείων στις Ταξιαρχίες. Πού το νέο επίσης; Το «νέο» σχετίζεται με το ότι σπεύσαμε να παραδεχτούμε ως χώρα, χωρίς καν στοιχειοθετημένο κατηγορητήριο, πως οι Έλληνες στρατιώτες πέρασαν στην Τουρκία. Διότι αν δεν το παραδεχόμασταν, η διαδικασία θα έπρεπε να περιλαμβάνει σειρά παραιτήσεων, από του Υπουργού μέχρι και του… δεκανέα αλλαγής. Τώρα, όταν γυρίσουν με το καλό οι στρατιωτικοί, μπορεί να τους αποδώσουμε ευθύνες για να γλυτώσουν ορισμένοι τις δικές τους και να κρατήσουν… αστέρια και καρέκλες.

 

 Σε ηλικία 97 ετών πέθανε χθες ο πρώην υπουργός Απόστολος Λάζαρης

Μια σπουδαία προσωπικότητα

Μια σπουδαία προσωπικότητα της πολιτικής ζωής έφυγε πλήρης ημερών. Σε ηλικία 97 ετών πέθανε χθες ο πρώην υπουργός Απόστολος Λάζαρης. Ο Απόστολος Λάζαρης γεννήθηκε τον Μάιο του 1921 στα Λαζαράτα Λευκάδας. Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ. Σπούδασε οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), και συνέχισε τις σπουδές του στη Βρετανία (Μάντσεστερ) και την Ιταλία (Ρώμη), όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών.

Διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αλλά κυρίως σταδιοδρόμησε σε διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα, υπήρξε διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, του σημαντικότερου διεθνούς οργανισμού.

Το 1973 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το αντιχουντικό ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1978 τού ανέθεσε την προεδρία της «Επιτροπής Ανάλυσης και Προγραμματισμού» του Κινήματος, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σημίτης, ο Γεράσιμος Αρσένης, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης και άλλοι.

 

Ήταν πρώτος τη τάξει

…Το 1981 ο Απόστολος Λάζαρης εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Συντονισμού από τον Οκτώβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1982, ενώ επέστρεψε στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 1984, όταν ανέλαβε υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως, μέχρι τον Ιούλιο του 1985. Τον Νοέμβριο του 1988 ήρθε σε σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα,  ενώ το 1989, λαμβάνοντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, εκλέχθηκε ανεξάρτητος βουλευτής Λευκάδας. Η κηδεία του πρώην υπουργού θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.

 

στην οδό Βικέλα και Μονοφατσίου

Οι ταχύτητες των συνεργείων

Ίσως στον Δήμο Ηρακλείου θα έπρεπε να εξετάσουν ξανά τις ταχύτητες είτε των συνεργείων τους  είτε των εργολάβων που αναλαμβάνουν έργα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό στην οδό Βικέλα και Μονοφατσίου, όπου οι εκσκαφές από τα έργα της ΔΕΥΑΗ ευτυχώς κρύβονται κάτω από τις ρόδες  παρκαρισμένων δίκυκλων. Όπως καταγγέλλουν μάλιστα κάτοικοι της περιοχής, αντίστοιχα έργα πραγματοποίησαν και συνεργεία του ΟΤΕ, οι υπάλληλοι των οποίων αποκατέστησαν άμεσα τις εκσκαφές. Θυμίζουμε απλά πως οι δικαιολογίες για «έλλειψη ασφαλτικών» και «ελλείψεις προσωπικού» έχουν επαναληφθεί πάρα πολλές φορές και πλέον δεν πείθουν κανένα.

 

Χάλασε η φιλία τους

Χάλασε μια φιλία ετών; Ο Νίκος Χατζηνικολάου απομάκρυνε από τον Real fm τον Νίκο Στραβελάκη, ο οποίος παρουσίαζε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων και τους τελευταίους μήνες είχε αναλάβει και τη διεύθυνση ειδήσεων. Όπως λένε στελέχη τού σταθμού, το κλίμα είχε επιβαρυνθεί από γκρίνιες, τριβές και καυγάδες, την ευθύνη των οποίων χρεωνόταν ο Στραβελάκης. Βαθμιαία διαταράχθηκαν οι σχέσεις του και με τον ιδιοκτήτη τού Real fm και με τον γενικό διευθυντή του, Δημήτρη Μιχαλέλη. Έτσι, η κατάληξη θεωρείτο αναμενόμενη για όσους ζούσαν την καθημερινότητα στα γραφεία του Αμαρουσίου.

 

Η νίκη

Μαθαίνω ότι κέρδισαν την πρώτη μάχη τους οι φωτογράφοι. Η κυβέρνηση κάνει πίσω και δεν θα εγκαταστήσει μηχανήματα στις αστυνομικές διευθύνσεις για τις φωτογραφίες διαβατηρίων, ταυτοτήτων κ.λπ. Ωστόσο, για να δίνει πλέον ένας φωτογράφος τέτοιες φωτογραφίες, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος από το σωματείο και την ΕΛ.ΑΣ.

 

Ο πρέσβης

Ενδιαφέρουσα επίσκεψη και με νόημα. Τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ δέχθηκε  στο γραφείο του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ο κ. Αποστολάκης είχε την ευκαιρία να μεταφέρει το κλίμα και τις τουρκικές διαθέσεις έτσι όπως είχε την ευκαιρία να τις διαπιστώσει από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε (χωρίς αποτέλεσμα όμως) με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Ακάρ.

Το θρίλερ

Κεντρική γραμμή των ερευνών των βρετανικών αρχών για την μυστυριώδη υπόθεση ενδεχόμενης δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ είναι ότι Ρώσοι χρησιμοποίησαν μια μυστηριώδη ουσία για να δολοφονήσουν τον πρώην πράκτορα.

Ο 66χρονος Σκριπάλ, που είχε αποκαλύψει την ταυτότητα δεκάδων Ρώσων μυστικών πρακτόρων στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, και η 33χρονη κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι την Κυριακή το απόγευμα σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, έχοντας εκτεθεί σε άγνωστη ουσία. Και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Τι απέγινε;

Το συζητούσαν χθες σε μια παρέα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο. Αυτές οι δεσμεύσεις των ΑΦΜ και λογαριασμών που είχαν γίνει σε τοπικούς παράγοντες έχουν… αρθεί; Έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα ή ακόμη υφίσταται;

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει