Παράνομη εισαγωγή φυτοφαρμάκων

860

Στην παράνομη εισαγωγή και χρήση φυτοφαρμάκων και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τον πρωτογενή τομέα και τη δημόσια υγεία αναφέρεται ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση του ο κ. Αυγενάκης υποστήριζει ότι οι παραγωγοί αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στο υψηλό οικονομικό κόστος που απαιτείται για τον ψεκασμό των καλλιεργειών τους, και εκμεταλλευόμενοι τον ελλιπή έλεγχο των αρχών στα σύνορα, προτιμούν να προμηθεύονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τη μαύρη αγορά φυτοφάρμακα, κυρίως από τη Βουλγαρία ή την Τουρκία, για τα οποία δεν γνωρίζουμε ούτε την χημική τους σύσταση, αλλά ούτε και σε τι ελέγχους έχουν -εάν έχουν- υποβληθεί.

«Όπως επισημαίνουν πολλοί παραγωγοί, γεωπόνοι και γενικότερα όσοι εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα, αυτές τις μέρες, διάφοροι ντίλερ που προέρχονται από τη Βουλγαρία,  γυρνούν στα χωριά της Θεσσαλονίκης και μαζεύουν παραγγελίες, όπου σε συνεννόηση με ιδιοκτήτες τοπικών αποθηκών συγκεντρώνονται και διανέμονται στους παραγωγούς» τονίζει μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του ο κ. Αυγενάκης, τονίζοντας πως οι συγκεκριμένες πρακτικές προκαλούν τεράστια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο και ανυπολόγιστη ζημιά για την εθνική οικονομία.

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Θα δοθεί άμεσα λύση στο επικίνδυνο φαινόμενο της παράνομης εισαγωγής και χρήσης φυτοφαρμάκων;

  1. Ποιος ο σχεδιασμός σας για τον έλεγχο των συνόρων και την καταπολέμηση του φαινομένου;
  2. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την άμεση και ουσιαστική ενημέρωση των παραγωγών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων;».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει