Δεν φτάνει που είναι άνυδρα, έχουμε και την ανοβρία!…

ΣΟΒΑΡΑ ΚΙ ΑΣΤΕΙΑ

373

Ως πότε θα ζούνε τα άνυδρα χωριά στη νότια Ελλάδα και προπαντός στην Κρήτη; Ο καιρός τους είναι λίγο ακόμη. Από τη μια… γεράσανε, από την άλλη η ξηρασία και από την άλλη οι… θεοί και δαίμονες!

Οι γριές δεν… γεννούνε, οι νέοι και οι νέες φεύγουνε, κοπέλια δεν γεννιούνται και τα σχολεία κλειούνε!

Οι ελάχιστοι που μένουνε γιατί δεν έχουν πού να πάνε, τους τα παίρνει όλα η κυβέρνηση, δεν έχουνε να φάνε! Ξέρουνε αυτοί που κάθονται στην καρέκλα την αναπαυτική πως η ζωή των αγροτών είναι όλα μια… σαρακοστή!;

Αυτούς εβρήκανε να τα πάρουνε μωρέ παιδιά, οι ανάλγητοι, και όχι απ’ αυτούς που τα’ χουνε πολλά γιατί δεν είναι άξιοι!

Στα άνυδρα λοιπόν χωριά θα πρέπει ένα ειδικό καθεστώς να γίνει για να… συβάσουνε κανένα νέο εκεί να μείνει.

Μα πόσο άσχετοι, πόσο ανεγκέφαλοι πρέπει να ‘ναι να μην γνωρίζουνε στα χωριά αυτά το πόσο δυστυχάνε; Αμφιβάλλω αν αυτοί οι άνθρωποι δουλέψανε ποτέ γεωργική, να δούνε με τι κόπο και με τι πόνο βγαίνει το ψωμί! Αν κλάδευαν για λίγο με το φονικό ψιλοκοφτικό στην ελιά πάνω, όσο ανάλγητοι κι αν ήτανε, δεν θα τονε φορτώνανε με τόσα βάρη παραπάνω.

Τώρα θέλω με λίγα λόγια να τους πω από πρώτο χέρι τι συμβαίνει με τους αγρότες, ειδικά στα ξηρικά χωριά της Κρήτης. Τι κερδίζουν, τι πληρώνουν, τι… τραβάνε και πόσο τιμωρούνται από θεούς και δαίμονες! Ολοι ξέρουμε για την ανοβρία τα τελευταία χρόνια. Για τρίτη χρονιά το μοναδικό μας εισόδημα το λάδι θα το πούμε… λαδάκι!

Ομως απ’ αυτό το… λαδάκι θέλει η κυβέρνηση να πληρώσουμε φόρους, να πληρώσουμε τον άδικο ΕΝΦΙΑ από τα μεσοχαλασμένα σπίτια ντουβάρια που μας άφησαν γονείς, παππούδες, γιαγιάδες (και που να ήξεραν όταν τα χτίζανε με κόπους για μας), να πληρώσουμε τον ΕΦΚΑ και να ζήσουμε κιόλας…

Αυτοί οι άνθρωποι κάτι έχουν στο μυαλό τους! Δηλαδή, σου λένε, άσε και σε λίγα χρόνια ακόμη θα πεθάνουνε οι γέροι και θα αδειάσουν τα χωριά να τα κάνουμε μουσεία να εισπράττουμε λεφτά! Ισως μείνουν κάποιοι νέοι να κάνουν τους ξεναγούς και τους αρχαιολόγους να μειωθεί κι η ανεργία και να’ ναι καλό για όλους!

Επίσης και άλλα που είναι σε καλή τοποθεσία να τα κάνουνε γηροκομεία και να τους βάλουν νούμερα για την ονομασία και αντί να λένε από ποιο χωριό είσαι εσύ κουμπάρε, από το τριάντα ένα γηροκομείο θα απαντάνε.

Αν πάλι θέλουν τα άνυδρα χωριά να μείνουν ως έχουν, να τα απαλλάξουν από τα βάρη τα αφόρητα που δεν τα αντέχουν. Αραγε ενδιαφέρεται κανείς για τα χωριά που έχουν ανοβρία που επί τρία χρόνια τώρα τα χωράφια τους έχουν ξηρασία;

Μάλλον καθόλου δεν τους νοιάζει, σαν να’ ναι σε αφασία, χειρότεροι μου φαίνονται πως είναι αυτοί από την… θεομηνία!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει