Τα “κομάντος” του… καναπέως ξαναχτυπούν

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

333

Μπλέξαμε με τους γείτονες και τους… εσωτερικούς παλικαράδες

«Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές» έλεγε ο Μπίσμαρκ που πάντα φοβόταν πως «ο επόμενος πόλεμος στην Ευρώπη θα ξεκινούσε από μια μ@λ@..στα Βαλκάνια».

Κι επειδή εμείς εδώ και χρόνια βρισκόμαστε σε έναν συνεχή «ψυχρό» πόλεμο και κατά καιρούς θερμά επεισόδια με τους γείτονες, μην πιστεύετε αμάσητα αυτά που λέγονται ή γράφονται τούτες τις μέρες για το επεισόδιο στον Έβρο και τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών. Το τι θα γίνει με αυτή την ιστορία είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, αφού μπλέξαμε με αυτούς που είναι δίπλα μας. Ο κακός χρόνος περνάει, ο κακός γείτονας δεν περνάει, που λέει κι ο λαός μας.

Αλλά δεν στέκομαι σε αυτά που κάνουν ή που σχεδιάζουν οι απέναντι, αν και γενικότερα αυτή την εποχή έπρεπε να ήμασταν πιο υποψιασμένοι. Όπως και ακούω βερεσέ τα συνωμοσιολογικά περί σχεδίου για… συμψηφισμό ανταλλαγής των δικών μας με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Δύσκολα, προβλέπω, να ξεμπλέξουμε με αυτή την ιστορία, αφού η όμορη χώρα για μια ακόμη φορά βρίσκεται εν εξάλλω καταστάσει. Όχι εξαιτίας μας άρον άρον, αλλά η νευρική της κρίση είναι ανεξέλεγκτη.

Άλλο με τρώει. Εκείνο που πάλι κάνει… μπαμ σε αυτήν την ιστορία είναι τα ελληνικά «κομάντο», που επί του καναπέως ευρισκόμενα έχουν άποψη και λύση για όλα!

Ετοιμοπόλεμα και συνεχώς ασκούμενα επί της κάτω γνάθου σχολιάζουν δηκτικά και απαξιωτικά το πώς οι δύο Έλληνες πέρασαν τα σύνορα, πώς έκαναν λάθος, πώς τους έπιασαν στον ύπνο! Δεν ξέρουν λεπτομέρειες, δεν γνωρίζουν τι πραγματικά έγινε και όμως μεταξύ «Σαρβάιβορ» και «Ρουκ ζουκ» ξέρουν ότι οι δικοί μας… φοβήθηκαν, δεν έδειξαν το απαιτούμενο θάρρος. Ίσως εκείνοι (από τον καναπέ πάντα) να έριχναν και μια λαντουριστή να φάνε μερικούς Τουρκαλάδες!

Δεν σέβονται, κανείς δεν σέβεται ούτε τους αξιωματικούς, ούτε τους συγγενείς τους που αγωνιούν.

Ορισμένοι -αλλάζοντας θέση πάντα στον καναπέ τους- το έχουν προχωρήσει περισσότερο. Και ζητούν άμεση και σκληρή απάντηση από την ελληνική πλευρά. «Δεν μπορούμε να υποχωρούμε συνεχώς στις απαιτήσεις των Τούρκων, αν θέλουν πόλεμο, να τον έχουν»! Ναι, είναι και αυτοί που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει πόλεμος, δεν γνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις, τα δεδομένα, πόσο αξίζει η ζωή εδώ και αλλού, αλλά ζητούν αίμα.

Δυστυχώς «όλη η πολεμική προπαγάνδα, οι κραυγές και τα ψέματα και το μίσος, έρχονται, όλα ανεξαιρέτως, από ανθρώπους που δεν πολεμούν» έγραφε ο Τζ. Όργουελ και είχε απόλυτο δίκιο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει