Ο Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ “Π”: “Με αστείους λεονταρισμούς δεν γίνεται τίποτα”

725

«Τα τελευταία χρόνια η χώρα ζει στον αστερισμό του λαϊκισμού». Αυτό υποστηρίζει με συνέντευξή του στην «Π» ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Στην αποκαλυπτική του συνέντευξη ο κ. Κεφαλογιάννης, αναφέρεται αναλυτικά στα θέματα που έχουν ανακύψει με Τουρκία και Σκόπια, στη σημερινή κατάσταση για τη χώρα, μετά από μια σειρά υποσχέσεων που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον «εθνικό στόχο» όπως τον χαρακτηρίζει, η Νέα Δημοκρατία να είναι σύντομα η επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας.

Ερ.: Με τη  μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία σας, πώς αξιολογείτε την έντονη κινητικότητα στο Αιγαίο;

Απ.: Η αντιμετώπιση της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο απαιτεί από όλους μας, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, αναλώνεται σε αστείους λεονταρισμούς ενδυόμενη στολές παραλλαγής και παραμένει ουσιαστικά ηχηρά απούσα.  Οι πρόσφατες απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας έχουν καταδικαστεί απερίφραστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και παραμένουν ένα από τα σοβαρότερα και ίσως ανυπέρβλητα εμπόδια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερ.: Ποιος ο ρόλος σας σε σχέση με τα συγκεκριμένα θέματα στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας;

Απ.: Ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας έχω επανειλημμένως τονίσει ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά παρεκκλίνει –και πιθανότατα παρεκτραπεί- μετά την καταστολή του πραξικοπήματος πριν ενάμισι χρόνο περίπου. Έκτοτε, η κατάργηση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, ο μη σεβασμός στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και στην ελευθεροτυπία, οι χιλιάδες διώξεις και συλλήψεις αντιφρονούντων καθιστούν την Τουρκία ένα κράτος που ουσιαστικά δεν σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Ένα κράτος που δεν σέβεται τη Δημοκρατία. Με Έλληνες και Κύπριους συναδέλφους ευρωβουλευτές έχουμε καταθέσει σειρά τροπολογιών στην Ετήσια Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας οι οποίες έχουν γίνει δεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με τις τροπολογίες αυτές καταδικάζονται απερίφραστα οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας όπως η παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, η καταστρατήγηση από μέρους της Τουρκίας σχέσεων καλής γειτονίας.

Όλα αυτά αποτελούν ασφαλώς και μία απάντηση σε όλους αυτούς που ήταν απέναντι τη μακρινή δεκαετία του ’70 στην ενταξιακή πορεία της Ελλάδος και στην κορυφαία πολιτική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τα ατυχή συνθήματα του λαϊκισμού της εποχής εκείνης. Δυστυχώς, το «καρκίνωμα» του λαϊκισμού παραμένει αδιόρθωτο και σήμερα.

Τι θα γίνει

Ερ.: Οι Σκοπιανοί μετά από πολλά χρόνια αποκαθήλωσαν και το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Δεδομένης της ιδιότητας και των σπουδών σας στα ευρωπαϊκά θέματα, τι προβλέπετε στη συνέχεια;

Απ.: Το πρόβλημα με το γειτονικό κρατίδιο δεν είναι η αποκαθήλωση αγαλμάτων ή  οι μετονομασίες αεροδρομίων και οδών. Το πρόβλημα είναι οι επιθετικές και αλυτρωτικές τους βλέψεις. Που εκφράζονται με ανιστόρητους χάρτες που καταλαμβάνουν τη μισή ελληνική επικράτεια. Αλυτρωτικές ενέργειες που ξεκινούν από το 1945 και τα ψευτοβαφτίσια Τίτο της συγκεκριμένης επαρχίας σε «Μακεδονία» με προφανή στόχο την κάθοδο στο Αιγαίο. Το πρόβλημα είναι με την αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων. Που αρνούνται επιμόνως.  Το πρόβλημα είναι με την ταυτότητα και τη γλώσσα.

Ερ.: Αυτά τα προβλήματα δεν τα γνωρίζει η σημερινή κυβέρνηση όμως;

Απ.: Δυστυχώς, όλα αυτά δεν τα συνυπολόγισε η σημερινή κυβέρνηση. Άνοιξε, αιφνιδίως με μυστικές διαπραγματεύσεις το ζήτημα με ένα προφανή στόχο. Να φέρει μία «συμφωνία» που θα λειτουργούσε σαν πολιορκητικός κριός διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας. Απέτυχε διπλά. Αφενός απέτυχε να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου «πέτυχε» να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα. Και τώρα αυτοεγκλωβισμένη προσπαθεί να αποφύγει το αδιέξοδο.

Αλλά δεν γίνεται να μην σημειώσω δύο ακόμη σχετικά ζητήματα. Καταρχήν η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε καθόλου τις εθνικές ευαισθησίες του ελληνικού λαού και το πανίσχυρο πλειοψηφικό του ρεύμα στο ζήτημα των Σκοπίων. Και δεύτερον, χαρακτήρισε τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη «ετερόκλητο όχλο». Και δεν σταμάτησε εδώ το απίστευτο ατόπημά της. Αλλά όπως άλλωστε το συνηθίζει τους χαρακτήρισε –όπως και όλους όσους αισθάνεται ότι στέκονται απέναντί της- «ακραίους, φασίστες, ακροδεξιούς, ναζιστές».

Πήρε ηχηρή απάντηση από πολλούς και από τον Μίκη Θεοδωράκη. Που δήλωσε ότι στέκεται απέναντι στον αριστερόστροφο φασισμό.

Οι προτάσεις

Ερ.: Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής σας θητείας είχατε καταθέσει σειρά προτάσεων νόμων για τη χρηματοδότηση και τον οικονομικό έλεγχο των πολιτικών κομμάτων, για τη διαφάνεια στα δημόσια έργα και τις αναθέσεις. Πώς εκτιμάτε αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής στην Υγεία, τα Κόμματα και τα δάνεια των ΜΜΕ; Θα αποδώσουν καρπούς;

Απ.: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που αναφέρεστε στις κοινοβουλευτικές μου πρωτοβουλίες στο ελληνικό κοινοβούλιο που είχαν ένα στόχο, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Σήμερα, οι ενέργειες της κυβέρνησης βρίσκονται δυστυχώς στον αντίποδα αυτών των πρωτοβουλιών. Σε όλα όσα αναφέρατε είναι οι κυβερνητικές προσπάθειες αποπροσανατο- λισμού. Κατασκευής εχθρών και ενόχων. Ασφαλώς, όλοι οι Έλληνες επιθυμούν να λάμψει η αλήθεια. Κανείς όμως δεν μπορεί να δεχθεί  “ένοχους κατευθυνόμενων πρωτοσέλιδων”.  Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί στημένες και προχειροφτιαγμένες σκευωρίες, κυβερνητικής έμπνευσης και εκτέλεσης. Η βάση του νομικού πολιτισμού είναι το τεκμήριο της αθωότητας. Και η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να το καταργήσει.

Ερ.: Θέλετε να πείτε ότι η υπόθεση Novartis για παράδειγμα ήταν μια προχειροφτιαγμένη σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Να σας θυμίσω τι συνέβη στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την περιβόητη υπόθεση Novartis. Οι υπουργοί της κυβέρνησης ζητούσαν από τους πολιτικούς τους αντιπάλους που οι ίδιοι ενέπλεξαν, να αποδείξουν την αθωότητα τους. Όπως επιχειρούν επίσης με κάθε τρόπο αντισυνταγματικές παρεμβάσεις στην Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Προσπάθειες κατάργησης της διάκρισης των τριών εξουσιών. Όλα αυτά δυστυχώς μπορεί να οδηγήσουν σε κατάργηση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Και να δημιουργήσουν σοβαρά και σημαντικά προβλήματα στη Δημοκρατία μας.

Τι προτείνει

Ερ.: Τι διαφορετικό προτείνει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου η γαλάζια παράταξη  να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να δώσει διέξοδο στα πολλαπλά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας;

Απ.: Πριν απαντήσω στην ερώτηση σας θα ήθελα να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή  στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία.

Προεκλογικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Κατώτατος μισθός 751 ευρώ. 13ησύνταξη. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές.

Κυβερνητικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφιση ενός αχρείαστου τρίτου μνημονίου με κόστος στην εθνική οικονομία 100 δις ευρώ κατά Ρέγκλιγκ και σχεδόν τα διπλά κατά Βίζερ. 15 δις ευρώ μέτρα στην ελληνική κοινωνία μέχρι σήμερα. Επαναφορά της οικονομίας της χώρας μας στην ύφεση. Έλεγχοι στην ανάληψη χρημάτων τρία χρόνια τώρα. Κατάργηση του αφορολόγητου και περικοπή συντάξεων ύψους 5,2 δις ευρώ από 1ηΙανουαρίου 2019. Εκχώρηση της εθνικής περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. Έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας. Και τόσα άλλα. Επώδυνα για όλη την ελληνική κοινωνία.

Ερ.: Δηλαδή δεν έχει υπάρξει τίποτα θετικό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια;

Απ.: Τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα ζει στον αστερισμό του λαϊκισμού. Με μία κυβέρνηση με αριστερόστροφη λογική χαμένη στις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις. Που ασκεί μία οικονομική πολιτική ακραίας υπερφορολόγησης των πάντων. Μία κυβέρνηση που φορολογεί ό,τι κινείται για παθαίνει αλλεργία με τις επενδύσεις.  Μία κυβέρνηση που αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές γιατί έχει δυσανεξία στις μεταρρυθμίσεις.

Ερ.: Ναι, όμως ο κόσμος έχει δει τη Νέα Δημοκρατία να ασκεί εξουσία και δεν πιστεύει πως μπορεί να φέρει κάτι εντελώς διαφορετικό. Τι παραπάνω έχει να προσφέρει η Νέα Δημοκρατία και τι διαφορετικό;

Απ.: Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η μείωση της φορολογίας, η προσέλκυση γιγαντιαίων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος δρόμος για την Ανάπτυξη της οικονομίας και για τη μείωση της Ανεργίας. Αλλά είναι και ο δρόμος επιστροφής των νέων  –των πιο λαμπρών παιδιών του τόπου μας – που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Αλλά οι διαφορές μας με τον ιδεοληπτικό ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματούν ασφαλώς στο πεδίο της Οικονομίας.

Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί το άντρο παρανομίας που υπάρχει σήμερα στα Εξάρχεια. Δεν πρόκειται να ανεχθεί ούτε μέρα τους μπαχαλάκηδες που σπάνε την Αθήνα όποτε θέλουν με την ανοχή της απούσας Αστυνομίας. Δεν πρόκειται να ανεχθεί τους «Ρουβίκωνες» που τελούν υπό το καθεστώς μίας ιδιότυπης ασυλίας από τη σημερινή κυβέρνηση.

Τα «δικά μας παιδιά», όπως τα ονομάζουν.  Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραβατικότητα που υπάρχει σήμερα «ελέω ασυλίας» στα Πανεπιστήμια. Γι’ αυτό τώρα δεν είναι η ώρα να εκφράσουμε πικρίες. Μικροδιαφωνίες. Μικροδιαφοροποιήσεις. Τώρα υπάρχει ένας στόχος. Κυρίαρχος. Να φύγει η πιο αναποτελεσματική  κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Να γίνουν άμεσα εκλογές. Που θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία.

Και αυτό δεν είναι πλέον παραταξιακός στόχος. Είναι εθνικός στόχος!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει