Το εξάχρονο με τον μπορντό μπερέ

9.234

Σε μια πρόσφατη κομματική εκδήλωση ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανέβασε στο βήμα ένα εξάχρονο κοριτσάκι, που φορούσε τη στολή των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων με τον μπορντό μπερέ και χαιρετούσε στρατιωτικά.

Εκείνο βούρκωσε από αμηχανία και ο πρόεδρος το παρηγόρησε λέγοντας «οι μπορντοσκούφηδες δεν κλαίνε ποτέ» ενώ, απευθυνόμενος στο ακροατήριο, σχολίασε: «Έχει μια τουρκική σημαία στην τσέπη της επίσης … Εάν γίνει μάρτυρας, θα απλώσουν τη σημαία επάνω της, Θεού θέλοντος».

Στην ισλαμική παράδοση όσοι σκοτώνονται στο πεδίο της μάχης γίνονται «μάρτυρες» και ήδη στο Κοράνι τους αναμένουν πλούσιες μεταθανάτιες αμοιβές. Η κοσμική Τουρκία που ξέραμε αποτελεί παρελθόν και έτσι σε έναν απευκταίο πόλεμο δεν αποκλείεται η Ελλάδα να έχει ως αντιπάλους φανατικούς ισλαμιστές αυτού του είδους.

Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για σημαντική ποιοτική αναβάθμιση της εξ ανατολών απειλής. Θα έπρεπε λοιπόν, ενόψει και της γενικότερης κρισιμότητας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το υπουργείο Άμυνας να είχε στελεχωθεί με τους άριστους. Δυστυχώς όμως, ο ισχυρισμός ότι ο επικεφαλής αυτού του νευραλγικού υπουργείου πληροί τις προϋποθέσεις της αριστείας μόνον ως αστεϊσμός θα μπορούσε να προβληθεί.

Όσο για τον νέο αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του, τέως βουλευτής Νίκος Τσούκαλης δήλωσε το εξής: «Η τέλεια ανυποληψία του είναι και προσωπική μου ταπείνωση».

Ο Ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη γερμανική απειλή κατά της αυτοκρατορίας, έγραφε από καρδιάς: «Εύχομαι τα γερμανικά φύλα να συνεχίσουν να εκδηλώνουν, αν όχι αγάπη για μας, τουλάχιστον μίσος αναμεταξύ τους».

Φέρνω στον νου μου με φρίκη τους μικρούς με τα αυτόματα να εκτελούν στη Συρία αιχμαλώτους των τζιχαντιστών-σημειωτέον ότι είχαν την υποστήριξη της Τουρκίας-και  εύχομαι με τη σειρά μου να μην έλθει η μέρα, που τα παιδάκια με τον μπερέ θα σταματήσουν να βουρκώνουν και το βλέμμα τους θα σκληρύνει σαν το ατσάλι.

*Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι ομότιμος  καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Φιλολογίας

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει