Πεζοπορίες για αρχάριους σε μνημειακές ελιές, ιερά δέντρα και ασκληπιεία

766

Μία σειρά από εισαγωγικές πεζοπορίες για αρχάριους πεζοπόρους (χωρίς καθόλου εμπειρία στην πεζοπορία), που θα ήθελαν να  πεζοπορήσουν στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης,οργανώνει ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου  www.pezoporikos.gr).

Το πρόγραμμα είναι θεματικό και οι διαδρομές του διασχίζουν μονοπάτια με μνημειακές ελιές, ιερά δέντρα και ασκληπιεία.  Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος υλοποιείται αυτή την Κυριακή, 4 Μαρτίου, η δεύτερη πεζοπορία αυτής της θεματικής ενότητας στη Μνημειακή Ελιά Μυλοποτάμου “Γρε-Ελέ”.

Η ελιά αυτή έχει ανακηρυχθεί ως μνημειακή από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης λόγω μεγέθους, σχήματος και ανάγλυφου κορμού.

Η ονομασία  «Γρε Ελέ»  σημαίνει Γριά Ελιά. Είναι ποικιλία θρουμποελιά εμβολιασμένη σε αγριελιά και  υπολογίζεται ότι φυτεύτηκε το 650-500 πΧ  (πηγή: ΣΕΔΗΚ).

Περιγραφή διαδρομής

Η πεζοπορία ξεκινάει λίγο έξω από τις Μαργαρίτες από τον οικισμό Άνω Τριπόδο. Κινούμαστε σε αγροτικό δρόμο με θέα τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας. Κατευθυνόμαστε μέχρι το Κάτω Τριπόδο όπου βρίσκεται η μνημειακή ελιά “Γρε – Ελέ “. Συνεχίζουμε για λίγο σε δρόμο και συναντάμε το μονοπάτι Ε4 που μας κατεβάζει στην πανέμορφη ρεματιά των Μαργαριτών. Πεζοπορούμε παράλληλα σε ένα ρυάκι μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον.

Τελειώνουμε την πορεία μας λίγο έξω από τις Μαργαρίτες. Ώρες πορείας : 4

Αναχώρηση στις 9:00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας.

Πληροφορίες, εγγραφές καθημερινές 8-10 το βράδυ, Αβέρωφ 25 τηλ. 2810344588 και ηλεκτρονικά  (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpHdUzqxkqIC0yZh6-edJdNvjZSJFSOR3Cn6s0XlfDg–gSQ/viewform?c=0&w=1).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει