Από… μυαλό πάσχουμε!

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

682

Τι σημαίνει άραγε να υπηρετείς  το δημόσιο συμφέρον;

«Εκπαίδευση είναι να μαθαίνεις εκείνα που ποτέ δεν υποψιαζόσουν ότι αγνοούσες» έλεγε ένας Αμερικάνος ιστορικός. Και προφανώς δεν είχε υπόψιν του ούτε τον Γαβρόγλου ούτε τον Φίλη. Ίσως και κανέναν Έλληνα υπουργό Παιδείας! Ούτε καν τη Ράνια και τον Δημήτρη που σκέφτηκαν ότι δεν πρέπει να χάνουν το χιλιαρικάκι τους επιδόματος. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Έχουμε σοβαρότερα να ασχοληθούμε. Όπως ότι ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης καθώς βλέπει ότι «ανοίγει η…”Κερκόπορτα” για τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη διάταξη του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου».

Ο ίδιος προειδοποίησε πως εάν δεν αποσυρθεί η διάταξη, θα συνεχίσει τις επαναστατικές ασκήσεις! Τι λες, βρε παιδί μου…! Ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα… Τι όνειδος! Τι σοσιαλιστική κατάντια!

Τι κι αν ο Γαβρόγλου τού είπε ότι έχει να κάνει με τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας, ότι θα εκτεθούμε ως χώρα, πως δεν είναι αυτό που νομίζει, είναι άσχετο με αυτό που πιστεύει, τίποτα!

Ο Φίλης στα κάγκελα, ανένδοτος! Και όχι μόνο ο Φίλης, για να μην είμαστε άδικοι. Αναρωτιέσαι όμως πως κι αυτή πολιτική ομάδα, που εν προκειμένω κυβερνά, δεν βλέπει το πρόβλημα της διαρροής μυαλών και χρημάτων από τη χώρα.

Πώς περιφρονεί την πραγματικότητα. Μόνο τη χρονιά αυτή πήγαν 12.000 Ελληνόπουλα για να σπουδάσουν στην Κύπρο, η οποία έχει ανοίξει μία επιστημονική φάμπρικα με τρόπο εντυπωσιακό! Γιατί να μην έμεναν αυτά τα παιδιά (με τα λεφτά τους) εδώ ή τα παιδιά που γυρίζουν στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για μια θέση στον ήλιο;

Την εύκολη απάντηση ενός αντιπολιτευόμενου την ξέρουμε: «Γιατί είναι αριστεροί και κολλημένοι με τον κρατισμό». Εύκολη απάντηση, αλλά διόλου σωστή! Ναι, μεν, δεν το κάνουν οι αριστεροί τώρα, γιατί όμως δεν το έκαναν τότε οι «δεξιοί και φιλελεύθεροι που τόσα χρόνια μας κυβερνούσαν»;

Είναι ασφαλώς γιατί η Δεξιά έχει ένα φοβικό σύνδρομο, μην της… πουν τίποτα και της χαλάσουν τη χωρίστρα. Αλλά είναι και επειδή στην πραγματικότητα δεν ήθελαν! Γιατί οι πάντες στην Ελλάδα θέλουν να ελέγχουν συγκεντρωτικά όλο το σύστημα: από την οικονομία μέχρι τη δικαιοσύνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση!

Τόσο ασφυκτικό πλαίσιο έχουν δημιουργήσει σε όλα που μερικές φορές πάει ο νους σου στο κακό, σε υστερόβουλα κίνητρα. Κι αναρωτιέσαι ποιος είναι ο σύγχρονος πατριωτισμός. Τι σημαίνει να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη των κρατικών δομών της πατρίδας σου.

Πριν μιλήσουμε βιαστικά και πρόχειρα για… εσχάτη προδοσία ας σκεφτούμε πιο απλά. Είναι προφανές ότι πάσχουμε από κοινό νου, από… μυαλά, δηλαδή από εκπαίδευση!

«Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι να αντικαταστήσει ένα άδειο μυαλό με ένα ανοιχτό μυαλό» είχε πει ο Malcolm Forbes, αλλά πού μυαλό!

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει