Απολύσεις: η μπάλα παίρνει και τις εγκύους

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

2.038

Στο εξής οι γυναίκες  που κυοφορούν  ή βρίσκονται σε λοχεία  δεν θα εξαιρούνται  από τις απολύσεις

Μέσα στη θύελλα των εξελίξεων της Novartis, την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, την αβάσταχτη σφαγή των μικρών παιδιών στην κόλαση του πολέμου της Συρίας, έχω την αίσθηση ότι κάπου χάθηκε στη δίνη της επικαιρότητας η απόφαση- κόλαφος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα εργατικά δικαιώματα.

Με την επίμαχη απόφαση ανοίγει διάπλατα την πόρτα των απολύσεων στις εγκύους εργαζόμενες ή λεχώνες μητέρες,  δηλαδή στην πιο ευάλωτη ομάδα εργαζομένων. Στο εξής οι γυναίκες που κυοφορούν ή βρίσκονται σε λοχεία δεν θα εξαιρούνται από τις απολύσεις, εφόσον αυτές είναι ομαδικές, καθώς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα να χαθούν  στον Καιάδα της ανεργίας.

Η απόφαση αυτή κλονίζει συθέμελα ένα από τα αδιαπραγμάτευτα μέχρι πρόσφατα εργασιακά κεκτημένα, καθώς επιφέρει ένα ακόμα αποφασιστικό πλήγμα, στα δικαιώματα των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας. Αυτή τη φορά όμως το χτύπημα είναι καίριο, καθώς βάλλει ευθέως το ιερό δικαίωμα της μητρότητας και αυτό είναι ένα ζήτημα με βαθύτερες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Ειδικά για μια χώρα όπως την Ελλάδα που η υπογεννητικότητα έχει αναδειχτεί σε κυρίαρχο ζήτημα, καθώς όλες οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι ο πληθυσμός της χώρας γερνά και δεν ανανεώνεται, η συντριβή της τελευταίας ασπίδας προστασίας των εργαζόμενων εγκύων γυναικών, αναμένεται να επιτείνει ακόμα περισσότερο τη συστολή των νέων παιδιών να χτίσουν τη δική τους οικογένεια.

Θυμίζω ότι μόνο στον Δήμο Ηρακλείου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ληξιαρχείου, οι γεννήσεις που καταγράφηκαν το περασμένο έτος ήταν 1.135 λιγότερες σε σχέση με το 2009, που θεωρείται η αφετηρία της οικονομικής κρίσης. Αλλά πού χρόνος να ασχοληθεί με όλα αυτά η πληθωρικά ευκατάστατη υπουργός Εργασίας, που όλο αυτό το διάστημα είχε εστιάσει στην εξασφάλιση της μηνιαίας επιδότησης του ενοικίου της, προκαλώντας ευθέως το κοινό αίσθημα.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή αποπομπή της δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ ούτε για τις προσωπικές προκλητικές πράξεις της ούτε για τους συνολικούς κυβερνητικούς χειρισμούς που επιχειρούν να δείξουν εκ των υστέρων πολιτική ευαισθησία…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει