Στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

355

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου. Στο νέο πανεπιστήμιο, που όπως είναι ήδη γνωστό προκύπτει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και που διαμορφώνεται με «αποκλειστικό γνώμονα ακαδημαϊκά κριτήρια», όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, θα φοιτούν 24.119 φοιτητές, σε 26 τμήματα.

 

«Αποθετήριο Τίτλων Σπουδών»

Στο νομοσχέδιο, εξάλλου, προβλέπεται (άρθρο 16) η δυνατότητα δημιουργίας ενός «Αποθετηρίου Τίτλων Σπουδών», ενός ηλεκτρονικού συστήματος πιστοποίησης της γνησιότητας, δηλαδή, όλων των ακαδημαϊκών τίτλων για όλα τα ΑΕΙ της χώρας και για τα αντίστοιχα πιστοποιητικά του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Μετεγγραφές – Ενιαίος Αριθμός Εκπαίδευσης

Επίσης, περιλαμβάνεται στις διατάξεις του σχεδίου νόμου (άρθρο 17) η διευκόλυνση των μετεγγραφών αδερφιών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Παράλληλα, καθιερώνεται ενιαίος αριθμός εκπαίδευσης για κάθε πολίτη που έχει εισαχθεί σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης στη χώρα και αντικαθιστά τους ισχύοντες αριθμούς μητρώου που χρησιμοποιούνται στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση

Ακόμη, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αναφορικά με την πρωτοβάθμια, καθιερώνεται σταδιακά η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων ηλικίας τεσσάρων έως πέντε ετών στο νηπιαγωγείο. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι η σταδιακή ένταξη των δήμων, στα όρια των οποίων θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, μετά από εισήγηση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τη γνώμη των οικείων διευθύνσεων εκπαίδευσης.

Αλλαγές στις πανελλήνιες

Όσον αφορά στη δευτεροβάθμια, το νομοσχέδιο ορίζει για τις απολυτήριες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ότι μειώνονται σε τέσσερα τα εξεταζόμενα μαθήματα και είναι τα εξής: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία. Για τα υπόλοιπα μαθήματα που εξετάζονταν στις απολυτήριες προβλέπεται δεύτερο ωριαίο υποχρεωτικό διαγώνισμα στο Β’ τετράμηνο.

Ακόμη, παρατείνεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους η προθεσμία για τον καθορισμό, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του αριθμού των εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, που ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του ίδιου έτους (άρθρο 33).

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι αυξάνεται από 1% σε 5% το ποσοστό εισαγωγής των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μία αύξηση που, όπως αναφέρεται «κρίνεται αναγκαία ενόψει της απορρόφησης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και του Τ.Ε.Ι. Πειραιά, και εν συνεχεία της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει