ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: Τα F-16 από την Κρήτη απάντησαν στους Τούρκους!

1.002

ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο

Τη διάθεσή τους να κλιμακώσουν την ένταση στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων δείχνουν μέσω της προκλητικής στάσης τους οι Τούρκοι.

Μετά από τον εμβολισμό ελληνικού πλοίου του Λιμενικού Σώματος, οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβαίνει σε πρωτοφανείς δηλώσεις και τις τούρκικες δυνάμεις να συνεχίζουν παραβιάσεις σε χωρικά ύδατα και δεκάδες παραβιάσεις με αεροσκάφη σε μερικές μόνο ώρες. Έντονη ήταν η ενεργοποίηση της Κρήτης, αφού οι αεροπορικές βάσεις επέδειξαν την προβλεπόμενη ετοιμότητα, με αεροσκάφη να σηκώνονται για αναχαιτίσεις από τις κρητικές μονάδες readiness.

Ειδικότερα, σε σχέση με την κατάσταση και το συμβάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «οι μαγκιές φθάνουν μέχρι το σημείο που αυτοί θα αντικρίσουν τον τουρκικό στρατό, την αεροπορία μας και τον στόλο μας», ενώ κατέληξε: «Παρακολουθούμε το τι συμβαίνει στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες και στις θάλασσες της Κύπρου. Ας μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

Για συνεχείς περιπολίες τουρκικών σκαφών στα Ίμια  κάνει λόγο το τουρκικό πρακτορείο
Για συνεχείς περιπολίες τουρκικών σκαφών στα Ίμια κάνει λόγο το τουρκικό πρακτορείο

Σε όλο αυτό το έκρυθμο κλίμα που δημιουργήθηκε, ο εκπρόσωπος της State Department, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών, όπως αυτά ορίζονται από τις Διεθνείς Συνθήκες και επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές έχουν «εδώ και καιρό εδραιωμένες διπλωματικές οδούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων στο Αιγαίο.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα διαθέτουν από καιρό εδραιωμένες διπλωματικές οδούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων στο Αιγαίο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του State Department για να προσθέσει: « Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η αμερικανική κυβέρνηση, ως θέμα αρχής, υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών στην περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Η όλη προκλητικότητα πραγματοποιείται σε ένα πολύ κρίσιμο ιστορικά σημείο για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, καθώς μεθαύριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται στην Άγκυρα τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικό Ρεξ Τίλερσον.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστάτωση στην περιοχή άρχισε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Ίμια, όταν τούρκικη ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη της, την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης με τον κωδικό αριθμό 90 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακίνητο. Το Υπουργείο Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για εμβολισμό, αλλά για πρόσκρουση. Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού  ενημέρωσε άμεσα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού περικυκλώθηκε από δύο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, τα οποία περιπολούσαν γύρω από τα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Στο πλοίο του Λιμενικού προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός σε κανένα από τα 27 άτομα πληρώματος.

Στο μεταξύ, όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα διαβιβάζει στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για το επεισόδιο στα Ίμια ο Πάνος Καμμένος. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμύνης, μετά και την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που υποστηρίζει ότι τα Ίμια ανήκουν στη χώρα, αποφάσισε να ενημερώσει την κοινή Συμμαχία. Οι τόνοι παρ’ όλα αυτά κρατούνται χαμηλοί, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα από την Τουρκία να εκμεταλλευτεί μια ευκαιρία για να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει