Νέα ένταση για το πάρκο Γεωργιάδη στο Συμβούλιο

676

«Όλο το Ηράκλειο θα κάνουμε άνω κάτω… Κάτω τα χέρια από το πάρκο”, φώναξαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο οι “Φυλές του Πάρκου”, στέλνοντας  τελεσίγραφο στη δημοτική αρχή να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος από μηδενική βαση.

Η δημοτική αρχή δεν δέχεται απειλές και φοβέρες, απάντησε ο δήμαρχος κ. Β. Λαμπρινός.

Αυτό ήταν το κλίμα που επικράτησε για 2,5 ώρες στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  που διακοπτόταν από τα συνθήματα των “Φυλών του Πάρκου”, που φώναζαν ότι “το πάρκο δεν είναι ιδιωτική περιουσία και ανήκει στο λαό…”.

Στην αρχή της συζήτησης ο κ. Λαμπρινός απηύθυνε κάλεσμα σε ανοικτό διάλογο  στις “Φυλές του Πάρκου” τονίζοντας ότι εάν κάποιοι δεν τον επιθυμούν, είναι φανερό ότι η πρόθεσή τους δεν είναι  η λύση, αλλά η εμμονή στο πρόβλημα.

Μάλιστα, δήλωσε πρόθυμος να περπατήσει με όσους διαμαρτύρονται το πάρκο για να δουν από κοντά βήμα- βήμα την παρέμβαση και να συζητήσουν το πλαίσιο αναβάθμισής του. Πρόσθεσε ότι θα δοθεί και νέα παράταση στη δημόσια διαβούλευση, ώστε να εκφραστούν όσο το δυνατό περισσότερες απόψεις.

Ο κ. Λαμπρινός υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρή παραπληροφόρηση  και σε σχέση με τη μελέτη και σε σχέση με τη στάση της δημοτικής αρχής στον κοινωνικό διάλογο.

Τόνισε ότι συγκροτήθηκε μια επιστημονική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των  τοπικών επιστημονικών φορέων για να συμφωνήσουν το πλαίσιο διαχείρισης του πάρκου. Σχολίασε με νόημα ότι το καλοκαίρι που γινόταν η διαβούλευση του ΣΟΑΠ ΒΑΑ δεν κατατέθηκαν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο της μελέτης, αφήνοντας σαφή αιχμή για τους Ενεργούς Πολίτες ότι δεν διαμαρτυρήθηκαν εγκαίρως αλλά εκ των υστέρων, γεγονός που όπως είπε θα το εκλάβει ως τυχαίο. Στο τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Λαμπρινός υπογράμμισε ότι  από τη σημερινή  δημοτική αρχή ούτε κόπηκε  δέντρο ούτε θα κοπεί για να φυτρώσει μαγαζί…

Από τις “Φυλές του Πάρκου” μίλησαν ο κ. Γιάννης Χατζηγιαννάκης, ο οποίος σχολίασε σκωπτικά ότι ενώ έχουν καταθέσει δεκαεπτά  ερωτήματα, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση και είναι προφανές το γιατί. “Εάν απαντούσατε” -τόνισε- “θα αποσύρατε τη μελέτη”.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή είπε ότι δεν  έχει αντιληφθεί  την αγωνία του Ηρακλειωτη και για τον λόγο αυτό επιθυμεί να περάσει στα γρήγορα, με μια διαβούλευση όχι για τη μελέτη του έργου αλλά για τη διαχείρισή του.

Ο ίδιος έθεσε σαν όρο για να ξεκινήσει πραγματικός διάλογος να ξεκινήσει μια συζήτηση από  μηδενική βάση. Δεν είμαστε αρνητικοί ούτε υιοθετούμε τη στείρα αντίδραση. Τόνισε ότι οι “Φυλές” έχουν ένα επιστημονικό  δυναμικό που δούλεψε πάνω στη μελέτη η οποία έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. “Είστε διαχειριστές και όχι ιδιοκτήτες της δημόσιας περιουσίας” ανέφερε “και δεν έχετε λευκή επιταγή”.

Αντίστοιχα, η  δικηγόρος  Ελένη Χαφνάβη τεκμηρίωσε ότι η όλη διαχείριση που έχει γίνει ενέχει τέτοιες παρατυπίες και  πλημμέλειες  που όλος ο σχεδιασμός μπορεί να ακυρωθεί νομικά. Η ίδια διερρωτήθηκε πώς είναι συμβατή η φύτευση 17.000 φυτών χαμηλής βλάστησης με συνθήκες σκίασης, όταν με την κοινή λογική προκύπτει ότι για να επιβιώσουν χρειάζονται  φως, άρα  όχι δασογενές περιβάλλον. Επίσης, σχολίασε με νόημα ότι θα ακυρωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του πάρκου, όταν φυτευτούν τα παρτέρια, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται για σειρά εκδηλώσεων.

Παράλληλα έθεσε και το θέμα των φωτορεαλιστικών σχεδίων, τα οποία θα έπρεπε να παρουσιάσει η δημοτική αρχή, για να δείξει τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στον χώρο.

Από την πλευρά  του ο  κ. Λυγερός σχολίασε ότι η δημοτική αρχή επέλεξε να μην θέσει εγκαίρως τη μελέτη ανάπλασης του πάρκου σε  διαβούλευση  και έτσι ολοκλήρωσε τη διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου. Τόνισε ότι είναι σοβαρό θέμα εάν τηρήθηκαν οι διαδικασίες στις κοπές των δέντρων στην Ίδης, ενώ σε σχέση με τη  διαβούλευση που έγινε στο πλαίσιο του ΣΟΑΠ ΒΑΑ δυστυχώς δεν πήρε η παράταξη στα χέρια της όλη τη μελέτη αλλά ένα μικρό μέρος της…

Από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο  Μιχάλης  Κασαπάκης τόνισε: “Kαταρχήν έπρεπε η αρμόδια υπηρεσία να έχει απαντήσει εγγράφως και να έχει δημοσιεύσει τις θέσεις της”. Όπως είπε “δεν δέχομαι ότι υπέγραψα την καταστροφη του πάρκου το οποίο είναι προφανές ότι χρειάζεται συντήρηση και ποιούς θα ρωτήσουμε; Καταρχήν τους ειδικούς και βεβαίως και εσάς αλλά δεν είναι όλες οι απόψεις της ίδιας βαρύτητας…ξεκαθαρίζοντας ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο”.Ο ίδιος ζήτησε  περισσότερο διάλογο  χωρίς τσαμπουκά, και κατέληξε ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή μπορεί να προκύψουν απαντήσεις…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει