Η πρόταση για προανακριτική και ο νέος κύκλος έντασης

266

Σε… νέο κύκλο αντιπαράθεσης μπαίνει πλέον η πολιτική ζωή του τόπου καθώς χθες κατατέθηκε επισήμως στη Βουλή η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση Novartis. Πάντως, παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φαίνεται πως όλοι θα ψηφίσουν την πρόταση.

«Εμένα με ενδιαφέρει να ενώσω και όχι να διχάσω τους Έλληνες… Και στο τοξικό περιβάλλον που ζούμε έχουμε να αμυνθούμε σε μια ιστορία που παίρνει χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η αίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατατέθηκε μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι όποιος μιλάει για παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών που έχουν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί είναι σαν να παραδέχονται την ενοχή τους.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «η χώρα κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος». Μίλησε για «ηθική παρακμή» και «εκφυλισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος».

«Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλων που να μην έπαιξε αυτή η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μας δεν θα παραιτηθεί από το δικαίωμα διεκδίκησης των χρημάτων που χάθηκαν από αποζημιώσεις από την φαρμακευτική Novartis. Για τον θεσμικό χειρισμό της υπόθεσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά. Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε είναι η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Κι αυτό για να προσδιοριστούν οι σχετικές εισαγγελικές αρμοδιότητες. Μοναδικός αρμόδιος για να κρίνει είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης».

«Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό», τόνισε.

Σεβασμός

«Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ σεβασμός στον νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, και πάνω από όλα χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα, είναι και ζήτημα που αφορά το ίδιο το αύριο της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη, για τη δημοκρατία για τη χώρα, αν δεν ξεμπλέξουμε με τις παθογένειες που κληρονόμησε το καθεστώς της διαφθοράς”, τόνισε και ξεκαθάρισε: “Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί, χωρίς υπερβολές, κυνήγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια, αλλά με θάρρος και συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης. Είναι ξένη προς την αριστερά η επιδίωξη να πάρουμε κάποια ρεβάνς. Είναι ξένο προς εμάς το να εξοντώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Άλλοι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης με βομβαρδισμό της κοινής γνώμης με fake news. Δικός μας στόχος είναι μόνο η αλήθεια».

Eπίθεση

«Από την υπόθεση αυτή προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα για τον κ. Μητσοτάκη και τη μεταλλαγμένη ηγεσία της ΝΔ. Δεν έχουν υιοθετήσει μια στάση χυδαία και ενοχική. Έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού και απειλών μαρτύρων και εισαγγελέων. Κινούνται στη γκρίζα ζώνη. Απλώνουν μια μαύρη σκιά πάνω από τη δικαιοσύνη και τη χώρα. Για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες και τις ποινικές ευθύνες κάποιων αν αυτές αποδειχθούν», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

«Έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών και εκβιασμού, των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα; Και τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του. Πρέπει να μιλήσει με ονόματα, ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται;» είπε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι “δεν έχει ξαναγίνει ποτέ να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοικτά εισαγγελικοί λειτουργοί επειδή ασκούν το λειτούργημά τους. Αυτό ξεπερνά τα όρια. Αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει”.

“Να μιλήσει με ονόματα ο κ. Μητσοτάκης. Ας μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποιος έστησε τη σκευωρία; Ποιοι δικαστικοί λειτουργοί κινήθηκαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης; Ποιος έστησε τις εκθέσεις του FBI και κατάφερε να εμπλέξει στη σκευωρία το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την αμερικάνικη Πρεσβεία, δικαστές, εισαγγελείς και μάρτυρες; Τον καλώ να δώσει άμεσα απαντήσεις. Αν δεν τις έχει, που δεν τις έχει, να μην ξανατολμήσει να μιλήσει για σκευωρία. Είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του. Δεν έχει το πολιτικό σθένος”, είπε ο πρωθυπουργός.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει