ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: Μετά την Καθαρή Δευτέρα η σύσταση της προανακριτικής

Το σκάνδαλο της Novartis θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναμένεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγγείλει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τη διερεύνησή του.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής και τις εργασίες της θα ανοίξει με ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο.

Τη σύσταση της προανακριτικής έχει ήδη εξαγγείλει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» τόνισε ότι η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι το μοναδικό θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Τόνισε ότι τη συγκρότησή της θα προτείνει ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι την πρόταση θα στηρίξει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84», επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με τον πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει ότι αυτό θα συμβεί μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Όσον αφορά το αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αν και ως προς το αδίκημα της δωροληψίας είπε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή.

Επίσης, δήλωσε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους.

Δήλωση Κοντονή

Στο θέμα του σκανδάλου Novartis αναφέρθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News υποστήριξε ότι «όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, κανένας δεν πάει σπίτι του, αλλά λογοδοτεί έναντι της Δικαιοσύνης για τα έργα και τις πράξεις του».

Επίσης, άσκησε έντονη κριτική στις αναφορές της αντιπολίτευσης περί «κουκουλοφόρων», τις οποίες χαρακτήρισε «νομικά απαράδεκτες και ηθικά ανέντιμες», διότι όπως σημείωσε, «για να χαρακτηριστεί ένας μάρτυρας προστατευόμενος, πρέπει να το προβλέπει ο νόμος και να υπάρχει απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα».

Και κατέληξε λέγοντας πως τέτοιοι χαρακτηρισμοί εκφέρονται από την αντιπολίτευση για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να συκοφαντήσουν την εισαγγελική έρευνα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει