Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis

ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

303

Την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η βούληση του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κ.Ο. τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «η προανακριτική επιτροπή την οποία προτείνουμε θα κρίνει τα πραγματικά και νομικά ζητήματα για το αν μπορεί να στοιχειοθετήσει επαρκείς ενδείξεις των προσώπων που εμπλέκονται».

«Δεν βάζουμε το κάρο πριν το άλογο. Η επιτροπή θα κάνει το έργο της» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στο ερώτημα πώς μπορεί ο πρωθυπουργός να μιλούσε ένα χρόνο πριν για την υπόθεση Novartis ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για μια υπόθεση που υπάρχει από το 2016, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου. «Όλος ο κόσμος το ήξερε» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά την κατάθεση σχετικού φακέλου από τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω το σκεπτικό πώς ο πρωθυπουργός ήξερε ότι υπήρχε σκάνδαλο» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο και αν είχε ενημέρωση για το κατά πόσο δόθηκε η έγκριση του αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου για το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στους μάρτυρες της υπόθεσης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Δεν είχα καμία ενημέρωση για την ουσία. Επισκέφθηκα τον Άρειο Πάγο για να ενημερωθώ αν επίκεται διαβίβαση στη Βουλή του φακέλου».

Ερωτηθείς για τα όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση περί στημένης υπόθεσης ο κ. Τζανακόπουλος αρχικά παρατήρησε με σκωπτική διάθεση: «ο πρωθυπουργός είναι ένας ηγέτης διεθνούς κύρους. Δεν είναι όμως και πλανητάρχης. Πώς μπορεί να κατασκευάσει μια σκευωρία που εμπλέκει το FBI, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και πολλά κράτη του κόσμου; Είναι γελοίο το επιχείρημα ότι το έχει στήσει η κυβέρνηση». Κάλεσε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκή να κατονομάσει ευθέως τους εισαγγελικούς λειτουργούς που έχουν στήσει την υποτιθέμενη σκευωρία».

 

Θετική η πρώτη αντίδραση των κομμάτων

Θετικά είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα εξετάσει στο σκάνδαλο της Novartis. «Όλα στο φως» λέει η ΝΔ, «Θα αποκαλυφθεί η σκευωρία» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ. Επιφυλάξεις από το Ποτάμι.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη σε δήλωσή της ανέφερε ότι το κόμμα της από την αρχή είπε «όλα στο φως» και «εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή «ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η Κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της».

Θετικό και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επισημαίνει: «Η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής θα είναι για μας μία μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989, την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Με αυτόν τον στόχο θα την ψηφίσουμε» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Κινήματος λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις τού κυβερνητικού εκπροσώπου».

Από την πλευρά του το Ποτάμι εκφράζει τις επιφυλάξεις του σημειώνοντας ότι στόχος είναι να μην βρεθούν ούτε ένοχοι ούτε αθώοι, παρά μόνο να μείνουν σκιές.

Σύμφωνη με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis δηλώνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, όμως σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι έγινε το λάθος να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, χωρίς να έχει δέσει το κατηγορητήριο».

 

Εισαγγελείς: «Τηρήσαμε το γράμμα του νόμου»

Κατηγορηματικοί είναι οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση Novartis, αναφορικά με τον τρόπο που έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η σχετική διαδικασία.

Μετά τη θύελλα που έχει ξεσπάσει από τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ορισμένων μέσων ενημέρωσης, οι τρεις εισαγγελείς προχώρησαν σε δήλωση στην οποία τονίζουν ότι οι ίδιοι δεν συμμετείχαν σε καμία κοινή σύσκεψη με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ή με άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, ενώ υπογραμμίζουν ότι τηρήθηκε πιστά το γράμμα του νόμου για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Διευκρινίζουν επίσης ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα είναι παράλληλη κι όχι κοινή με άλλες που λαμβάνουν χώρα σε άλλα κράτη.

Η σχετική δήλωση από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη έχει ως εξής: «Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση NOVARTIS. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει