ΜΟΝΑΔΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ: “Καρκίνωμα” στις σχέσεις Πρυτανείας – ΙΤΕ

2.538

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

Επιφυλάξεις και αιχμές  από το Πανεπιστήμιο

Αποστάσεις κρατά το Πανεπιστήμιο Κρήτης από την επικείμενη δημιουργία της Μονάδας του Εθνικού Δικτύου Εξατομικευμένης Ιατρικής για Πρόληψη και Θεραπεία του Καρκίνου, συντονιστής της οποίας θα είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Η Πρυτανεία του Ιδρύματος, με χθεσινή ανακοίνωσή της φαίνεται ότι συνεχίζει μία αντιπαράθεση που έχει με το Υπουργείο Παιδείας, αφού η δράση ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγες ημέρες διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη. Όπως είναι γνωστό, τα επόμενα δύο χρόνια θα στηθεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος η μία από τις τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα.

Η Πρυτανεία του Ιδρύματος αναφέρει πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέκαθεν υποστήριζε και υποστηρίζει κάθε καινοτόμο ερευνητική δραστηριότητα.

«Ωστόσο, σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες για την ανάπτυξη του προγράμματος της “εξατομικευμένης ιατρικής” ως Πανεπιστήμιο, αλλά και ως Ιατρική Σχολή, έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

Το πρόγραμμα ασφαλώς κινείται στην κατεύθυνση της έρευνας, αλλά και ενδεχομένων μελλοντικών κλινικών εφαρμογών προληπτικών ή θεραπευτικών. Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι ο ρόλος της Ιατρικής θα πρέπει να είναι πρωτεύουσας  σημασίας στη συνεργασία για την ανάπτυξη του προγράμματος αυτού. Αυτό συνεπάγεται μια σειρά επιμέρους κοινών συνεδριάσεων, δράσεων και αποφάσεων.

Επιπλέον το ίδιο πρόγραμμα προβλέπει ένα αριθμό δράσεων που θα εμπλακούν περισσότεροι του ενός φορείς, αλλά κυρίως πάνω απ’ όλα αφορά τον ευαίσθητο χώρο ασθενειών και ασθενών, στον οποίο υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά και σημαντικά ηθικά ζητήματα» αναφέρει.

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας καταλήγει ως εξής: «Θεωρούμε  ότι το θέμα της “εξατομικευμένης ιατρικής” ως επιστημονική δράση είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό εγχείρημα που ξεπερνάει τις διαφημιστικές εξαγγελίες. Η Ιατρική Σχολή, έως ότου μπουν στέρεες επιστημονικές βάσεις στην προσπάθεια αυτή, και αφού προηγηθεί απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης, δεν μπορεί  να έχει ενεργό ρόλο».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει