Τα κινητά τηλέφωνα

281

Για τα μικρά παιδιά πέθαναν  και ξεχάστηκαν  τα παιχνίδια κουτσό, σκοινάκι, κρυφτό, κυνηγητό, ντάμα, τρίλιζα… Και για τους νέους  τείνει  να σβήσει η ευχάριστη συζήτηση των φίλων μεταξύ τους. Και η σύναψη σχέσεων γίνεται  πια όχι  στις παρέες  αλλά μέσω  του κινητού. Νίκησε και  κυριάρχησε το κινητό τηλέφωνο, που βρίσκεται πια στα χέρια μικρών και μεγάλων.

Έγινε το παιχνίδι τους  και αποτελεί την κύρια απασχόληση και το πρώτο ενδιαφέρον τους. Και στις  συναντήσεις  τους  πολλές φορές  οι σημερινοί νέοι, αντί να συζητούν,  σκυφτοί  ασχολούνται, σε πλήρη αφοσίωση, με τα κινητά τους. Μόνο οι γέροι δεν τα συνήθισαν ακόμη.

Συνόδευσα την γυναίκα μου σε ένα μεγάλο κομμωτήριο της πόλης μας. Είναι για άντρες  και για γυναίκες. Περιμέναμε την σειρά μας μαζί με άλλους  πελάτες.  Όλοι τους νέοι. Εμείς παράταιροι ανάμεσά τους.  Περιμένοντας παρατηρούσα. Καθισμένοι στις πολυθρόνες  και στους   καναπέδες όλοι σκυμμένοι εμπρός τους  πασπάτευαν τα κινητά τους. Κανείς δεν μιλούσε, κανείς δεν πρόσεχε τον διπλανό του. Ακόμη  και οι γνωστοί μεταξύ τους.

Όλοι ήταν χαμένοι  μέσα στην απεραντοσύνη των  δεδομένων της νέας τεχνολογίας. Πατώντας κουμπιά και εικονίδια ανακάλυπταν καινούργιες  δυνατότητες  των διαβολικών αυτών μηχανημάτων. Ατέλειωτα  τα καινούργια πράματα που παρουσιάζονταν μπροστά τους. Λαβύρινθος  η εξερεύνηση. Χάνεσαι  μέσα στις  ευκολίες που ένα σύγχρονο  κινητό μπορεί να σου προσφέρει. Ενθουσιάζεσαι με την ανακάλυψη καινούργιας κάθε φορά δυνατότητας. Στο τέλος μπερδεύεσαι και τα ξεχνάς όλα. Και φτου  απ ’την αρχή  για να το συνηθίσεις.

Όλο και σπανιότερη  γίνεται  η επαφή των φίλων πρόσωπο με πρόσωπο. Η επαφή και η συνεννόηση γίνεται πια μέσω μηνυμάτων, μέσω SMS. Και τα δάχτυλα των πελατών του κομμωτηρίου, όσο περίμεναν, κάθε λίγο, άρχιζαν να κινούνται επιδέξια, θαρρείς χορευτικά, επάνω στο μικρό πληκτρολόγιο του κινητού τους  στέλνοντας  μηνύματα σε φίλους και  γνωστούς. Πότε, αλήθεια, έμαθαν, πότε συνήθισαν  αυτά τα όμορφα νεανικά δάχτυλα να δακτυλογραφούν με τέτοια  ευχέρεια και ταχύτητα   (σαν παλιών επαγγελματιών δακτυλογράφων) και να στέλνουν συνεχώς  μηνύματα;

Σε κάποιες καφετέριες  βέβαια υπάρχει και τώρα τόπος  για συνάντηση και κάποια συζήτηση  μεταξύ των νέων. Στην πραγματικότητα όμως  μόνο οι γέροντες στα καφενεία κρατούν ακόμη την παλιά ωραία συνήθεια της συνάντησης φίλων για παρέα. Μέσα σε λίγα χρόνια τα κινητά τηλέφωνα μπήκαν δυναστικά στην ζωή μας  και κυρίευσαν την οικουμένη.

Έγιναν το κύριο ενδιαφέρον των νέων και σκλάβωσαν τον νου και την ψυχή τους. Όνειρό τους  η απόκτηση ενός  τέλειου κινητού τελευταίας τεχνολογίας. Και κάνουν  κατάχρηση  του κινητού αδιαφορώντας  για  τον  δείκτη  SAR  (ψάξτε να μάθετε) και αψηφώντας επικινδύνως  την θανατηφόρα τους ακτινοβολία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει