Γιατί βιάζεται ο Νίμιτς

549

Βιάζεται να λύσει το θέμα της Μακεδονίας ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επισκέψεών του σε Αθήνα και Σκόπια.

Μιλώντας στο Euronews, ο κ. Νίμιτς επιχείρησε να απαντήσει στο γιατί είναι τώρα ο χρόνος για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση της δημοσιογράφου είχε ως εξής: «Εάν πάρουμε το χειρότερο σενάριο ότι θα υπάρξει ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. Τι σας φοβίζει για το μέλλον;».

Και ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών απάντησε: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση που θα επικρατεί στην περιοχή.

Μπορεί να συμβούν διάφορα γεγονότα που θα δυσκολέψουν την κατάσταση, θα την κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη στο μέλλον, ώστε να βρεθεί λύση. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και οι διαιρέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν».

Ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, στα οποία ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ, εμφανίστηκε αδιάλλακτος, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του ονοματολογικού που εκκρεμεί για περισσότερα από 25 χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Ο Μάθιου Νίμιτς δεν θέλησε να σχολιάσει την διεξαγωγή δημο- ψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί, ενώ ξεκαθάρισε πως η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επισήμανε πως το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοιχτό, χωρίς να σχολιάσει τις «διαρροές» σύμφωνα με τις οποίες  η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τo Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει