Ανεβαίνουν τα ενοίκια στο κέντρο

ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΛΟΓΩ AIRBNB

3.451

Ακρίβυναν τα ενοίκια στα σπίτια του κέντρου του Ηρακλείου λόγω… Airbnb, ενώ αυξάνονται οι ενδιαφερόμενοι να αγοράζουν παλαιές κατοικίες, να τις ανακαινίζουν και στη συνέχεια να τις ενοικιάζουν σε τουρίστες.

Η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Άρτεμις Μαυράκη είπε στην “Π”: “Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά εξισορρόπησης της κτηματαγοράς, αρκεί η κατάσταση στη χώρα να παραμείνει ήρεμη. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα ενοίκια και τις πωλήσεις.

Αυτά που διαπιστώνουμε είναι ότι έχουν αυξηθεί τα μισθώματα στο κέντρο της πόλης και η αιτία είναι οι ενοικιάσεις σε πλατφόρμες τύπου Airbnb. Επίσης, για τον ίδιο λόγο υπάρχει δυσκολία στο να βρει κάποιος σπίτι να ενοικιάσει στο κέντρο”. Η κα Μαυράκη λέει ότι οι τιμές στα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 20%. Για παράδειγμα, το μίσθωμα για μια γκαρσονιέρα αρχίζει από τα 250 ευρώ, για ένα δυάρι από τα 300 ευρώ και ένα τριάρι από τα 350 ευρώ.

Αγοράζουν τρία – τρία τα σπίτια

Η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Άρτεμις Μαυράκη

Η πρόεδρος των κτηματομεσιτών σημείωσε: “Επίσης, γνωρίζω αρκετούς οι οποίοι αγοράζουν 2-3 διαμερίσματα στο κέντρο, τα ανακαινίζουν και τα ενοικιάζουν σε ξένους.

Στο ερώτημα για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές τους είπε: “Για παράδειγμα ένα δυάρι 40 ετών, 60τ.μ., που χρειάζεται ανακατασκευή, πωλείται κατά προσέγγιση 60.000 ευρώ στο κέντρο, αλλά εκτός κέντρου, για παράδειγμα στη Θέρισσο, η τιμή του είναι 35.000-40.000 ευρώ. Η κα Μαυράκη σχολίασε ότι τα καλά σπίτια στο κέντρο είναι δυσεύρετα και οι τιμές τους δεν έχουν πέσει ιδιαίτερα.

Πρόσθεσε ότι τα παζάρια στις αγοραπωλησίες συνεχίζουν να είναι σκληρά, ενώ τόνισε ότι η γραφειοκρατία παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Οσον αφορά στις τιμές, σχολίασε: “Τα σπίτια στο κέντρο έχουν τιμές μειωμένες κατά 15%-20% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι τιμές στην περιφέρεια του κέντρου έχουν πολύ μεγαλύτερη πτώση κατά 40%-50%.

Η ίδια εξήγησε ότι σε κάθε περίπτωση οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες που έχει ο ιδιοκτήτης να εισπράξει άμεσα χρήματα και να καλύψει οικονομικές υποχρεώσεις του. Εάν πιέζεται πολύ για ρευστό, τα παζάρια είναι προς όφελος τού αγοραστή” ανέφερε.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει