ΜΑΘΗΤΕΣ: Ευρωβουλευτές για μια μέρα

ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

439

Θα γίνουν ευρωβουλευτές για μία ημέρα! Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου συνολικά 24 μαθητές και μαθήτριες Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, ηλικίας 16 με 18 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και θα βιώσουν μ;iα ημέρα ως ευρωβουλευτές.

Η επίσκεψη αυτή, στο πλαίσιο της ημερίδας Euroscola, πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1990 και δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα επικαιρότητας. Οι συναντήσεις γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος στο Στρασβούργο και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης.

Σε κάθε EUROSCOLA 500 περίπου έφηβοι, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο,  για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  για να ευαισθητοποιηθούν στον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης,  για να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων  και για να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Ο μηχανισμός του προγράμματος επιτρέπει σε παιδιά από διαφορετικές χώρες αναμειχθούν γρήγορα μεταξύ τους. Από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο ΕΚ  παύουν να αντιπροσωπεύουν το σχολείο τους και εντάσσονται σε πολύγλωσσες ομάδες των 100 περίπου μαθητών. Η επιλογή των ομάδων και των θεμάτων που θα συζητηθούν γίνεται στα σχολεία πριν από τη μετάβαση στο Στρασβούργο.

Το θέμα του διαγωνισμού φέτος ήταν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της: περιφερειακές συρράξεις, τρομοκρατία, αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Ποιες θα πρέπει να είναι οι πολιτικές προτεραιότητες και ποιες μεταρρυθμίσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν ώστε η Ευρώπη ενωμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο λειτουργώντας ως μια αποτελεσματική και συνεκτική οντότητα;»

Στη συνεδρίαση EUROSCOLA της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου θα συμμετέχουν 24 μαθητές/τριες από τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητας της ΠΔΕ Κρήτης, οι οποίοι/ες επιλέχθηκαν μετά από τον γραπτό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 και στον οποίο συμμετείχαν 441 μαθητές/τριες των Β’  και Γ’ Τάξεων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Κρήτης.

Στην επιτυχή διεκπεραίωση του διαγωνισμού συνέβαλαν καθοριστικά οι σχολικοί σύμβουλοι Φιλολόγων, Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας, Μαθηματικών και Πληροφορικής των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε νομό, καθώς και έμπειροι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων, οι οποίοι ανέλαβαν τη διόρθωση των γραπτών. Υπεύθυνη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης για τη διοργάνωση του διαγωνισμού EUROSCOLA 2018 είναι η εκπαιδευτικός δ/θμιας εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ19 Πιταροκοίλη Στέλλα.

Οι μαθητές/τριες ανά Περιφερειακή Ενότητα οι οποίοι/ες θα συμμετέχουν στην ημερίδα EUROSCOLA 2018 και θα ταξιδέψουν για τον σκοπό αυτό στο Στρασβούργο είναι, με αλφαβητική σειρά οι εξής:

To Ηράκλειο θα εκπροσωπήσουν εννέα μαθητές:

 1. Βασιλάκη Κωνσταντίνα τ. Χρ. 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου.
 2. Ζαχαριουδάκη Εμμανουέλα τ. Αντ. ΓΕΛ Ν. Αλικαρνασσού.
 3. Κουτσαντωνάκη Ευφροσύνη τ. Γεωρ. ΓΕΛ Καστελίου.
 4. Μήτρογλου Γεώργιος τ. Εμμ. Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου
 5. Παγωνίδη Ευαγγελία τ. Κων. Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου.
 6. Πρασανάκης Μιχάλης τ. Νικ. Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου.
 7. Σαλούστρου Καλιρρόη τ. Εμμ. 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου.
 8. Συμεουδάκη Αργυρή τ. Μιχαήλ 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου.
 9. Συντιχάκης Φώτιος τ. Σταύρου ΓΕΛ Επισκοπής.

Το Λασίθι θα εκπροσωπήσουν πέντε μαθητές:

 1. Αρχων Ευαγγελία τ. Μάρκου 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας.
 2. Βρυγιωνάκη Ελένη τ. Μιχαήλ ΕΠΑΛ Ιεράπετρας.
 3. Ζαγορίδης Γεώργιος τ. Αντ.1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας. 4. Λεμπιδάκη Ολγα τ. Νικ. 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας.
 4. Σφακιανάκη Μαρία τ. Εμμαν. 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας.

Το Ρέθυμνο θα εκπροσωπήσουν τέσσερις μαθητές:

 1. Ανδρουλάκης Νικόλαος τ. Μιχαήλ 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου.
 2. Γανταδάκης Ευάγγελος τ. Σταύρου 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου.
 3. Νεοφώτιστος Εμμανουήλ τ. Κων. 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου.
 4. Σκεπασιανού Μαρία τ. Αντ. 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου.

Τα Χανιά θα εκπροσωπήσουν έξι μαθητές:

 1. Αρχοντάκης Εμμανουήλ τ. Ιωαν. 2ο ΓΕΛ Χανίων.
 2. Τζιλιβάκη Ζωή τ. Ιωάννη 3ο ΓΕΛ Χανίων.
 3. Μπιτζανάκη Αικατερίνη τ. Δημ. 1ο ΓΕΛ Χανίων.
 4. Τσατσαρώνη Αντωνία τ. Αθαν. 2ο ΓΕΛ Χανίων.
 5. Μιχελάκης Παναγιώτης τ. Δημ. ΓΕΛ Ακρωτηρίου.
 6. Μαραβελάκης Ματθαίος τ. Αντ. 3ο ΓΕΛ Χανίων.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει