ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ: Κατεβαίνουν από τα έδρανα για την ιδιωτική διαμεσολάβηση

274

Πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιούν την προσεχή Δευτέρα δικαστές και εισαγγελείς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο της ιδιωτικής αναγκαστικής διαμεσολάβησης που, όπως υποστηρίζουν, «πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη».

Αναλυτικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της αποφάσισε την αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας (πολιτικών και ποινικών) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΕ, «η δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταδίου υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης καθιστά απαγορευτική τη μετέπειτα προσφυγή στα δικαστήρια ιδίως για την οικονομικά ασθενέστερη και συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού». Καλεί, δε, όλους του δικαστές και εισαγγελείς να απέχουν από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 από ώρα 09.00 έως 11.00, «ενημερώνοντας παράλληλα τους παρευρισκόμενους διαδίκους και δικηγόρους για τον λόγο της αποχής του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος».

Διχασμένο το Σώμα

Ωστόσο, ο θεσμός της διαμεσολάβησης φαίνεται ότι αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών της Ένωσης ήδη από το 2010, οπότε και ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος της διαμεσολάβησης.

Σφοδρές αντιρρήσεις εκφράζουν τα 9 μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ενωσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη απρόσκοπτη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, ενώ υπερψήφισαν την πρόταση του προέδρου της Ενωσης για διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Αντίθετα, τα 6 μέλη της μειοψηφίας εξέφρασαν την άποψη ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, διατυπώνοντας κάποιες ενστάσεις για συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα, ενώ καταψήφισαν την πρόταση για διακοπή συνεδριάσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει