Νέο σχολικό συγκρότημα σε μια δυναμική περιοχή

673

Κάτι… κινείται στη σχολική στέγη στον Δήμο Χερσονήσου! Ήδη, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος που θα φιλοξενήσει το 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο και το διθέσιο Νηπιαγωγείο Κοκκίνη Χάνι στην τοποθεσία Κοψάς της Δημοτικής Κοινότητας Ανωπόλης ενώ, σε δεύτερο χρόνο, αναμένονται εξελίξεις για τα σχολεία των Γουρνών αλλά και της Ανάληψης.

Δήμαρχος Χερσονήσου: “Εντονο πρόβλημα στέγης”

«Το κτιριακό συγκρότημα που υλοποιείται δίνει οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή του Κοκκίνη Χάνι και του Βαθειανού Κάμπου και στην ουσία λύνει το πρόβλημα της στέγασης σε διάσπαρτα κτίρια των σχολικών μονάδων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου» αναφέρει στην «Π» ο δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης.

Όπως συμπληρώνει, ήταν απαίτηση των δημοτών και υλοποιείται με τη συνεργασία πολλών φορέων.

Παράλληλα, ο Δήμος αναζητά λύση για το έντονο πρόβλημα σχολικής στέγης στον οικισμό Γουρνών, όπου δρομολογείται και προκηρύσσεται η αγορά ακινήτου στην περιοχή για τη στέγαση των σχολείων όλων των βαθμίδων από την προσχολική ηλικία μέχρι το Λύκειο.

Επίσης, προκηρύσσεται η αγορά ακινήτου στην περιοχή της Ανάληψης για την κατασκευή Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Ανάληψης. Αυτή τη στιγμή το μισό Δημοτικό είναι στη μία μεριά του δρόμου και το υπόλοιπο στην άλλη, ενώ το Νηπιαγωγείο είναι σε μισθωμένο κτίριο.

 

Το 2020 έτοιμο το σχολικό συγκρότημα

Ένας από τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου, ο κ. Μιχάλης Τζαγάκης, αναφέρει πως οι εργασίες για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Κοκκίνη ξεκίνησαν λίγο μετά από την υπογραφή της σύμβασης, στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα διαρκέσουν 30 μήνες, δηλαδή το σχολικό συγκρότημα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020.

Η σύμβαση υπογράφτηκε μεταξύ του Δήμου Χερσονήσου και της αναδόχου εταιρείας «ΡΟΜΒΟΣ Α.Ε.», παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

Η υπογραφή της σύμβασης για την ανέγερση του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Κοκκίνη

Στο συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων συνολικού εμβαδού 4.200 τ.μ. δομημένου χώρου περιλαμβάνονται εκτός των αιθουσών διδασκαλίας εργαστήρια φυσικών επιστημών, πληροφορικής και ξένων γλωσσών, αίθουσα αισθητικής αγωγής, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σκηνή και αποδυτήρια, κυλικείο, χώρος φαγητού, κουζίνα, γραφεία διδασκόντων, βιβλιοθήκη, μικρό ιατρείο, δύο ανοιχτά γήπεδα, καθώς και όλοι οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι. Επίσης, θα υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ.

Ο προαύλιος χώρος διαμορφώνεται σε επίπεδα με χωριστούς χώρους για τα παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου, με παρτέρια, βρύσες, σκίαστρα, περιμετρική φύτευση και ελεύθερους χώρους. Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι και για ΑμεΑ σύμφωνα με τη μελέτη προσβασιμότητας.

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν και δύο ανελκυστήρες (ένας για το Δημοτικό και ένας για το Νηπιαγωγείο) και ειδικοί χώροι υγιεινής. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3.143.943,31 ευρώ, συγχρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020.

Χαμόγελα έσπειραν οι… μπουλντόζες!

ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων δήμου Χερσονήσου, κ. Κώστας ΚαρακατσάνηςΟι κάτοικοι της περιοχής είδαν με ενθουσιασμό το περασμένο διάστημα, τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά στον Κοψά. Σε ανάρτηση των Ενεργών Πολιτών Κοκκίνη Χάνι – Βαθειανού Κάμπου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «μετά από δύο δεκαετίες αναμονής και υποσχέσεων, ξεκίνησε η ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στον Κοψά της Δ. Κ. Ανώπολης.

Ως ενεργοί πολίτες της περιοχής ευελπιστούμε ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου». «Αυτή τη στιγμή  το Δημοτικό Κοκκίνη Χάνι βρίσκεται σε δύο παραρτήματα και παλιότερα ήταν σε τρία.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα σε κατακερματισμένα σχολεία», αναφέρει στην «Π» ο    πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων δήμου Χερσονήσου, κ. Κώστας Καρακατσάνης.

Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Κοκκίνη στεγάζουν περίπου 300 μαθητές.

Παράλληλα, το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών βρίσκεται σε δύο κτίρια, ένα στην πρώην αμερικανική βάση και ένα στο κεντρικό δρόμο των Γουρνών.

«Γενικότερα, υπάρχει πρόβλημα στεγαστικό στα σχολεία του δήμου Χερσονήσου, στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», τονίζει ο κ. Καρακατσάνης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει