Ένας άλλος κόσμος που απαξιώνεται

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

2.834

Σημασία έχει να δει η δημοτική Αρχή ποια είναι  η πραγματικότητα  που εξελίσσεται  μέσα στην παλιά πόλη.

Η μεγαλύτερη σε έκταση ανάπλαση που έχει αρχίσει να εξελίσσεται στην καρδιά της πόλης και αφορά το πλέγμα των οδών Δικαιοσύνης, Ίδης, Καλοκαιρινού, 1821 και Έβανς επιφέρει σε όλο το ιστορικό κέντρο ένα ντόμινο αλλαγών, το οποίο αναδεικνύεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο.

Ο νέος κυκλοφοριακός χάρτης που έχει διαμορφωθεί, με τις αντιδρομήσεις, με τη μετατροπή οδών σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης και τους αποκλεισμούς, είχε σαν αποτέλεσμα εκτός των άλλων τον “σφαγιασμό” δεκάδων θέσεων στάθμευσης (νόμιμων και μη).

Το πρόβλημα αυτό καλείται τώρα να διαχειριστεί ο Δήμος Ηρακλείου, που “τρέχει” να καταγράψει τους μόνιμους κατοίκους, προκειμένου να δρομολογήσει λύσεις για την  εξεύρεση και την οριοθέτηση μόνιμων θέσεων στάθμευσης.

Η νέα καταγραφή των κατοίκων του ιστορικού κέντρου έχει σημασία να μην αποτιμηθεί μόνο αριθμητικά από τη δημοτική Αρχή. Σημασία δεν έχει «να μετρήσουμε τα κουκιά», να καταγράψουμε πόσοι είναι οι κάτοικοι,  πόσες είναι οι διατιθέμενες θέσεις πάρκινγκ και να αναζητήσουμε μέσα από μια τεχνοκρατική διαδικασία αντιστοίχιση νέων θέσεων στάθμευσης ανά οικογένεια.

Σημασία έχει να δει η δημοτική Αρχή ποια είναι η πραγματικότητα που εξελίσσεται μέσα στην παλιά πόλη, πώς ζουν οι κάτοικοι του κέντρου μέσα σε αυτό το σκηνικό της απόλυτης εξαθλίωσης και της εγκατάλειψης, χωρίς ένα πεζοδρόμιο και έναν δημόσιο φωτισμό της προκοπής, ανάμεσα σε ιστορικά κτίρια που καταρρέουν.

Διότι πίσω από το πολύβουο εμπορικό κέντρο, την πολυκοσμία των καφετεριών και των μπαρ υπάρχει ένας άλλος κόσμος που ζει μέσα σε συνθήκες απαξίωσης, χωρίς βασικές υποδομές τις οποίες όφειλε η Πολιτεία να διασφαλίσει.

Η πραγματικότητα αυτή «χτίστηκε» όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν δαπανήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε κυβόλιθο και πλακοστρώσεις με κατεξοχήν κριτήριο την εμπορικότητα και την αγοραστική δυναμική των δρόμων, με συνέπεια όλο το παλιό Ηράκλειο να αρχίσει να «θάβεται» στη λήθη  και την εγκατάλειψη.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της παλιάς πόλης με το πλούσιο κτιριακό της απόθεμα μετατράπηκε χειραγωγικά σε μειονέκτημα και αυτή η κατάσταση έρχεται ξανά μπροστά μας με αφορμή τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, και ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να απαντήσει τι είδους πόλη θέλει να φτιάξει.

Και o  μόνος ορθός τρόπος να απαντηθεί το ερώτημα είναι η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, για την οποία η δημοτική Αρχή κρατάει τη θέση της μυστική… Πιο κρυφή και από τα Ελευσίνια μυστήρια!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει