Ο φιλάνθρωπος αποδείχθηκε αρχαιοκάπηλος

449

Για πάρα πολλά χρόνια ο γνωστός φιλάνθρωπος και διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων Μίκαελ Στέινχαρτ συλέγει έργα τέχνης από την Αρχαία Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης συνήθειάς του.

Οι δεσμοί του με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης είναι μάλιστα πολύ στενοί, ενώ μία από τις αίθουσες του μουσείου έχει πάρει το όνομά του.

Όπως φάνηκε όμως, οι συλλογές του δεν ήταν απόλυτα νόμιμες, αφού σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times εισαγγελείς εισέβαλαν στο γραφείο του γνωστού δισεκατομμυριούχου, κατάσχοντας πάρα πολλά αρχαία τα οποία είχαν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας του γενικού εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ, να επαναπατρισθούν κλεμμένες αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στη Νέα Υόρκη στις χώρες καταγωγής τους.

Με βάση το δημοσίευμα, μεταξύ των τεμαχίων που κατασχέθηκαν είναι ένα αρχαιοελληνικό αγγείο που απεικονίζει μια σκηνή από κηδεία και χρονολογείται τον 5ο προ Χριστού αιώνα.

Η αξία του ανέρχεται τουλάχιστον στις 380.000 δολάρια Κατασχέθηκαν ακόμη αγαλματίδια της πρωτοκορινθιακής περιόδου από τον 7ο π.Χ. αιώνα που απεικονίζουν μια πάπια και μια κουκουβάγια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων, καθώς και ένα ιωνικό γλυπτό με κεφάλι κριού από το 6ο π.Χ. αιώνα.

Τα αρχαία αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια και σύμφωνα με τους εκτιμητές κόστισαν στον δισεκατομμυριούχο περίπου 1,1 εκατομμύριο δολάρια.

Το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας ενημερώθηκε για το θέμα, με τους αξιωματούχους του Υπουργείου να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε επαφή με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα διαμερίσματος Μανχάταν, ώστε μετά από επίσημη ενημέρωση να διαπιστωθεί ποια αντικείμενα πρέπει να επιστραφούν.

Όπως, δε, αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου που σχετίζεται με την έρευνα, τα αντικείμενα αυτά αγοράστηκαν από δυο συλλέκτες από το Κολοράντο των ΗΠΑ, που με τη σειρά τους τα είχαν αγοράσει από τον Ρόμπιν Σάιμς, τον Βρετανό συλλέκτη αρχαιοτήτων, γνωστό από την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας Σάιμς – Μιχαηλίδη που αποκαλύφθηκε το 2006.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει