Η νέα ανοησία λέγεται… ωμό νερό

687

Έχουμε δει πολλά ανόητα τρεντς από τη βιομηχανία της υγιεινής διατροφής τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό που ξεκίνησε πρόσφατα στην Καλιφόρνια είναι τόσο υπερβολικό που άνετα θα το χαρακτηρίζαμε ως σάτιρα: το κίνημα του «ωμού» νερού.

Πρόκειται για νερό κατευθείαν από την πηγή που δεν έχει αποστειρωθεί. Δεν έχει δηλαδή ελεγχθεί για βακτήρια και άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Πέρα από τα εύλογα ερωτήματα όπως: «τι εννοούν «ωμό» νερό;» και «γιατί πωλείται προς 25 ευρώ το λίτρο;», το θέμα είναι ότι η κατανάλωσή του είναι άκρως επικίνδυνη.

Φυσικά ο ιδρυτής της εταιρείας Live Water που το διακινεί, Mukhande Singh, διαφωνεί με τις επίσημες επιστημονικές μελέτες και όπως είπε στους New York Times πιστεύει ότι το δημόσιο νερό είναι δηλητηριασμένο.

«Νερό βρύσης; Πίνετε νερό τουαλέτας μαζί με ουσίες που προκαλούν στείρωση. Περιέχει χλωραμίνη και φθόριο. Πείτε με συνομωσιολόγο, αλλά είναι ναρκωτικά που ελέγχουν τη σκέψη μας και δεν έχουν κανένα όφελος για τη στοματική υγεία».

Ο καθηγητής Donald Hensrud απάντησε λέγοντας ότι η επεξεργασία και αποστείρωση του νερού είναι πολύ σημαντικές για τη δημόσια υγεία.

«Χωρίς την επεξεργασία υπάρχουν σημαντικοί και χρόνιοι κίνδυνοι. Οι αποδείξεις βρίσκονται σε όλα τα μέρη του πλανήτη που δεν ακολουθείται αυτή η διαδικασία. Ο λόγος που δεν εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα εδώ είναι ακριβώς επειδή κάνουμε πολύ καλή επεξεργασία».

Αλλά και η Laura Helmuth της Washington Post τουίταρε το εξής:

«Σε όσους σκέφτονται να πιουν «ωμό» νερό: Εκ μέρους όλων όσων έχουν πεθάνει από χολέρα, δυσεντερία και τυφοειδή πυρετό: Μην είστε ηλίθιοι!»

Ενώ ο Brendan Nyhan, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Κολλέγιο του Dartmouth, είπε σε σχέση και με την πρόσφατη κρίση στο Φλιντ της πολιτείας του Μίτσιγκαν:

«Προκαλώ όσους εμπλέκονται να πάνε να πουν για τα οφέλη του «ωμού» νερού στους κατοίκους του Φλιντ και του Πουέρτο Ρίκο».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το αντίστοιχο Κέντρο Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων των ΗΠΑ ανακήρυξε τη σωστή επεξεργασία, χλωρίωση και αποστείρωση του νερού ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 20ού αιώνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει