Στο “μικροσκόπιο” όλα τα σχολεία του Ηρακλείου

605

Στη χαρτογράφηση όλων των κτιριακών προβλημάτων των σχολικών συγκροτημάτων του δήμου Ηρακλείου προχωρά η Τεχνική Υπηρεσία μέσα από την ανάθεση ενός μεγάλου έργου, κατά το οποίο θα ελεγχθεί η  ασφάλεια και η δομική τρωτότητα των σχολείων.

Τη σχετική ανάθεση του έργου υπέγραψε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος σημειώνει ότι πρόκειται να ελεγχθούν περισσότερα από 100 σχολικά συγκροτήματα, για τα οποία ο δήμος θα αποκτήσει μια πλήρη εικόνα των αναγκών τους, ώστε να είναι σε θέση στη συνέχεια να αναθέσει το έργο της αποκατάστασής τους.

Το έργο αυτό ανατέθηκε σε μηχανικό του Ηρακλείου που επιλέχθηκε μετά από ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε. Είναι ο πρώτος διαγωνισμός αυτής της μορφής που γίνεται στον Δήμο Ηρακλείου και ο ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε τη δεύτερη φορά, αφού την πρώτη είχε προκύψει ένας μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος λόγω απόστασης δεν μπορούσε να αναλάβει το έργο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο ανάδοχος του έργου πρόκειται μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα να αναλάβει δράση. Στο πλαίσιο του έργου ο μηχανικός θα συμπληρώνει δύο διαφορετικές φόρμες εντύπων. Η πρώτη θα αφορά στον έλεγχο ασφάλειας των σχολείων.

Με τον τρόπο αυτό θα συμπληρώνει ένα έντυπο ασφάλειας και υγιεινής που καταγράφει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε σχολείο και αφορούν είτε σε  τζάμια που κινδυνεύουν να σπάσουν είτε σε ολισθηρές σκάλες είτε σε έλλειψη πυροσβεστήρων είτε στον προβληματικό εξαερισμό των αιθουσών. Η συμπλήρωση του εντύπου αυτού, μαζί με  τα αιτήματα διευθυντών θα επιτρέψουν στον Δήμο να έχει μια αναλυτική εικόνα  για τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει, ώστε η λειτουργία των σχολείων να γίνει υποδειγματική.

Ταυτόχρονα,  όμως,  όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος, “επειδή έχουμε την αγωνία να διαπιστώσουμε τυχόν δομικά προβλήματα στα σχολεία, ο μηχανικός θα συμπληρώνει και ένα  δελτίο δομικής τρωτότητας”. Σε αυτό θα  καταγράφει μακροσκοπικά προβλήματα  τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως επιλήψιμα, για να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι στατικής επάρκειας των σχολείων. Κοντά υποστυλώματα,  εμφανής ρωγμές,  σκουριασμένα σίδερα είναι στοιχεία που θα αξιολογηθούν και ύστερα θα τεθούν οι προτεραιότητες του Δήμου για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση των σχολικών συγκροτημάτων.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης, έχουν μείνει ασυντήρητα πολλά χρόνια, με εξαίρεση κάποιες παρεμβάσεις περιορισμένης κλίμακας  κατά τι οποίες επιδιορθώθηκαν βασικά προβλήματα. Με το έργο που σήμερα αναθέτει ο Δήμος, αποκτά για πρώτη φορά μια λεπτομερειακή εικόνα των αναγκών στα σχολεία, ώστε να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες μελέτες και τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει