ΡΕΣΑΛΤΟ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: “Σοκολάτα” αξίας 70 εκατ.!

544

ΤΟ ΡΥΜΟΥΛΚΟ ΕΚΡΥΒΕ 7 ΤΟΝΟΥΣ ΧΑΣΙΣ ΣΕ «ΣΟΚΟΛΑΤΑ»

Το ρεσάλτο στη νότια Κρήτη άφησε …πικρή γεύση στο κύκλωμα

Ένα απίστευτο παρασκήνιο με στοιχεία που παραπέμπουν σε χολιγουντιανή ταινία και το οποίο κρατείται επτασφράγιστο μυστικό προηγήθηκε του εντοπισμού νότια της Κρήτης του ναρκοπλοίου με τους περισσότερους από έξι τόνους επεξεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα). Για το σχέδιο που για ημέρες σχεδίαζαν ελληνικές και γαλλικές Αρχές υπήρξε «παγίδευση» του μήκους περίπου 30 μέτρων ρυμουλκού «ANDREAS», ηλεκτρονική παρακολούθηση, ενεργοποίηση δορυφόρων, στρατολόγηση και ενεργοποίηση συνδέσμων των ελληνικών Αρχών  και των γαλλικών τελωνείων, αλλά και επιλογή  κατάλληλων ατόμων που έπρεπε να παρακολουθούν τη διαδικασία φόρτωσης από τη Λαττάκεια της Συρίας  και να δώσουν το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η διαρκής αλλά διακριτική παρακολούθηση από θάλασσα και αέρα.

Τα ναρκωτικά πάνω στο ρυμουλκό
Τα ναρκωτικά πάνω στο ρυμουλκό

Επισήμως και σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στα επίσημα έγγραφα του ρυμουλκού, αφετηρία του «ANDREAS» φαίνεται να είναι η Κύπρος (πρώτη στάση στη Συρία) και τελικός προορισμός η Μάλτα. Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή, ωστόσο εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο τα ναρκωτικά να μην κατέληγαν στη Μάλτα αλλά σε άλλη χώρα. Αυτό το σενάριο όμως για να αποδειχτεί και να οδηγηθούν οι λιμενικοί σε ασφαλή συμπεράσματα, θα χρειαστεί να περάσει ένα άγνωστο χρονικό διάστημα και να υπάρξουν σαφείς απολογίες από τους έξι Σύρους -μέλη του πληρώματος- που συνελήφθησαν μετά το ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων του Λ.Σ.

Οι Σύροι συλληφθέντες για τα ναρκωτικά πάνω στο ρυμουλκό
Οι Σύροι συλληφθέντες

Το ρυμουλκό με το ελληνικό όνομα ANDREAS δεν φαίνεται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να ανήκει σε Έλληνα πλοιοκτήτη, φαίνεται  να είναι κυπριακών συμφερόντων, όμως κι αυτό αποτελεί προϊόν έρευνας. Λιμενικοί ανέφεραν χθες στην «Π» ότι «δεν είχε ξεκαθαρίσει το όνομα του πλοιοκτήτη, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ η αξία

Η αξία των περίπου έξι τόνων της επεξεργασμένης κάνναβης προκαλεί ίλιγγο. Η αξία της κατεργασμένης κάνναβης, δηλαδή της “σοκολάτας”, είναι τρεις φορές μεγαλύτερη της ακατέργαστης. «Το ένα κιλό του συγκεκριμένου ναρκωτικού που κατασχέθηκε ανέρχεται στις 12 χιλιάδες ευρώ. Με πρόχειρους υπολογισμούς η ποσότητα που κατασχέθηκε ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ!

τα ναρκωτικά που βρθηκαν πάνω στο ρυμουλκό

Τα ναρκωτικά, όπως θα περίμενε κανείς, ήταν κρυμμένα και «προστατευμένα» για να μην μπορούν να τα βρουν σε πιθανό έλεγχο, αλλά και να μην ανιχνευτούν από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών.

Παρά τις όποιες προφυλάξεις πάντως, φάνηκε ότι τα άτομα που κλήθηκαν να ερευνήσουν γνώριζαν πού θα ψάξουν. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τους ελέγχους, στην πρύμνη του ANDREAS είχαν ανοίξει μία μεγάλη τρύπα και μέσα εκεί είχαν τοποθετήσει μία προς μία περισσότερες από 200 συσκευασίες, βάρους 25 κιλά η καθεμία. Την τρύπα αυτή την κάλυψαν με επιφάνεια μετάλλου που ηλεκτροσυγγόλλησαν και από επάνω έβαλαν μεγάλα μεταλλικά βαρέλια.

Για τη μέτρηση των ναρκωτικών «επιστρατεύθηκαν» ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και η διαδικασία του μετρήματος διήρκησε τέσσερις με πέντε ώρες!

Τα άτομα που τοποθέτησαν τα ναρκωτικά πίστευαν ότι τόσο η ειδική εσοχή όσο και η κάλυψη με χοντρές στρώσεις πιπεριού θα ξεγελούσαν τους λιμενικούς που έκαναν τους ελέγχους. Διαψεύστηκαν όμως, αφού η πρώτη φάση της έρευνας έγινε στοχευμένα, ενώ ο σκύλος του Λ.Σ στα Χανιά «τρελάθηκε» πλησιάζοντας στο σημείο όπου βρίσκονταν οι τόνοι της κάνναβης.

“Ελλάς- Γαλλία  συμμαχία” για να κατασχεθεί στη χώρα μας  η μεγαλύτερη ποσότητα  ναρκωτικών

 

Η επιχείρηση του Λ.Σ.   και η γυναίκα επικεφαλής

Οι Γάλλοι τελωνειακοί γνωρίζοντας εξ αρχής την αποστολή του ANDREAS ενεργοποίησαν τους συνδέσμους τους σε Κύπρο και Συρία, προκειμένου να παρακολουθούν το ταξίδι του σκάφους. Μετά την επιβεβαίωση ότι το εμπόρευμα φορτώθηκε, σήμανε αμέσως συναγερμός και επικοινωνία των γαλλικών με τις ελληνικές Αρχές.

Το σημείο όπου είχαν κρύψει τα ναρκωτικά πάνω στο ρυμουλκό
Το σημείο όπου είχαν κρύψει τα ναρκωτικά

Οι λιμενικοί του Ρεθύμνου ενημερώθηκαν χθες το πρωί προκειμένου να είναι σε επιφυλακή για την παρουσία νότια της Κρήτης, 50 ναυτικά μίλια και στα διεθνή ύδατα, του ύποπτου πλοίου. Το ANDREAS, όπως αναφέρθηκε από το Αρχηγείο του Λ.Σ., εντοπίστηκε από το πλοίο ανοικτής θαλάσσης ΠΑΘ 070 σε συνεργασία με αεροσκάφος του Frontex. Αφού ελήφθησαν υπόψη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πορεία του ύποπτου σκάφους, η ασφάλεια των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που θα επιχειρούσαν καθώς και ο επιδιωκόμενος αιφνιδιασμός του πληρώματος του ύποπτου πλοίου, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η άμεση ακινητοποίησή του με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Οι λιμενικοί που επέβαιναν στο ΠΑΘ 070 «στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές». Οι έξι Σύροι που επέβαιναν στο σκάφος δεν απάντησαν στους πυροβολισμούς, ενώ δεν βρέθηκε οπλισμός στο «ANDREAS».

Το σκάφος μεταφέρθηκε στην Αγία Γαλήνη και μάλιστα το πλήρωμά του, όπως έλεγαν λιμενικοί, αποδείχτηκαν «ατζαμήδες» αφού έδειχναν και να τα έχουν χάσει αλλά και να μην μπορούν να δέσουν το ρυμουλκό.

Στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης όπου μεταφέρθηκε και με την παρουσία δεκάδων ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λ.Σ ξεκίνησε ο έλεγχος και βρέθηκαν τα ναρκωτικά.

Στην Κρήτη ήρθε για να επιβλέπει  την επιχείρηση τριμελές κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής γυναίκα αξιωματικό στο βαθμό  του αντιπλοιάρχου.

Μέχρι και χθες το βράδυ που έκλεινε  η σύνταξη της «Π» δεν είχαν ληφθεί προανακριτικές απολογίες παρά μόνο μαρτυρικές καταθέσεις  των έξι συλληφθέντων. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κανείς από τους συλληφθέντες δε μιλάει ελληνικά και για το λόγο αυτό ζητήθηκε η βοήθεια Σύρου που διαμένει στο Ρέθυμνο και έχει βοηθήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για να κάνει τη διερμηνεία.

Στο Ρέθυμνο τα ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν χθες σε ειδικούς χώρους του Λ.Σ. και μάλιστα ζητήθηκε να υπάρξει φύλαξη από δεκάδες πάνοπλους λιμενικούς τόσο στο εσωτερικό του χώρου όσο και εξωτερικά.

 

Η ανακοίνωση  του Λ.Σ.

“Ευρύτατης κλίμακας επιχείρηση εντοπισμού και κατάσχεσης τεράστιας ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), που μέχρι τώρα ξεπερνά τους έξι (06) τόνους, έλαβε χώρα κατά τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένης συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με Υπηρεσίες του Γαλλικού Τελωνείου, πρωινές ώρες της 05-12-17, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με επιβαίνοντες στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Πρωινές ώρες χθες (5-12-2017), το ΠΑΘ 070, σε συνεργασία με αεροσκάφος του Frontex, εντόπισε το ρυμουλκό “ANDREAS” να πλέει στη θαλάσσια περιοχή πενήντα (50) ν.μ. νότια της Κρήτης. Αφού ελήφθησαν υπόψη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πορεία του ύποπτου σκάφους, η ασφάλεια των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που θα επιχειρούσαν καθώς και ο επιδιωκόμενος αιφνιδιασμός του πληρώματος του ύποπτου πλοίου αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η άμεση ακινητοποίησή του με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.

Ακολούθως, τα έξι (06) μέλη του πληρώματος, Συριακής υπηκοότητας, ακινητοποιήθηκαν και το εν λόγω σκάφος οδηγήθηκε στην Αγία Γαλήνη Κρήτης, όπου μετά από ενδελεχή έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και κλιμακίου της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ., διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής ότι μετέφερε έξι τόνους, εκατόν εβδομήντα επτά κιλά και οκτακόσια γραμμάρια (6.177,800 kg) κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα). Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε διακόσια σαράντα ένα (241) δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες επί του πλοίου, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ (70.000.000€). Η έρευνα επί του ρυμουλκού για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) συνεχίζεται από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για την εν λόγω υπόθεση διενεργείται περαιτέρω έρευνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με συναρμόδιες διωκτικές Αρχές του εξωτερικού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός συνεχάρησαν τον αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Διενεργείται προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ οπτικοακουστικό υλικό της επιχείρησης πρόκειται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει