ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ: Ρύθμισαν χρέη 5,8 εκατ. στον Δήμο

363

ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

5,8 εκατ. ευρώ σε… 100 δόσεις

Το ποσό των 5.856.420 ευρώ ρυθμίστηκε στον Δήμο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του διακανονισμού των 100 δόσεων που έληξε στο τέλος του Νοεμβρίου. Συνολικά 1730 πολίτες εντάχθηκαν στη ρύθμιση ενώ πλήρωσαν το ποσό του 1.108.350 ευρώ, και πρόκειται να αποπληρώσουν σταδιακά 4.748.070 ευρώ.

Το αποτέλεσμα της ρύθμισης αξιολογείται ως εξαιρετικά θετικό, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Καραντινό, ο οποίος σημειώνει ότι πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου και αξιοποίησε τη δυνατότητα που του δόθηκε μέσα από το ευνοϊκό καθεστώς των 100 δόσεων.

Στα αξιοσημείωτα του θέματος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταστηματαρχών του Ηρακλείου, που χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους της πόλης,  ρύθμισε τις οφειλές της, επομένως ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση των μαγαζιών που λειτουργούσαν χωρίς άδεια.

Πρόκειται για μια πραγματικά θετική εξέλιξη, τονίζει ο κ. Καραντινός, ο οποίος σημειώνει ότι είναι μετρημένα στα δάχτυλα των δύο χεριών τα καταστήματα που δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, διότι αφού οι επιχειρηματίες  τακτοποιούν τις οφειλές τους,  διασφαλίζεται ένα καθεστώς νομιμότητας στα μαγαζιά τους, που λύνει τα προβλήματα στο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων.

Το προφανές μήνυμα που προκύπτει από το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας  δεν έχει ρυθμίσει τα χρέη του, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, είναι ότι έχει εξαντληθεί πλήρως η φοροδοτική δυνατότητα του πολίτη που αντικειμενικά αδυνατεί να διαχειριστεί τα χρέη του. Στο πλαίσιο αυτό ο αρμόδιος επί των Οικονομικών αντιδήμαρχος Γ.Καραντινός, με δηλώσεις του στην «Π», τονίζει ότι θα ζητήσει από την ΚΕΔΕ να παρέμβει, ώστε να παραταθεί περισσότερο ο χρόνος της ρύθμισης των 100 δόσεων, ώστε  να διευκολυνθεί με έναν τρόπο κόσμος  και να βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί τις οφειλές του.

Το σύνολο των χρεών των δημοτών προς τη Λότζια ξεπερνούν τα 94 εκ. ευρώ.  Δυστυχώς, όσοι δεν κατάφεραν να  αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για την ρύθμιση των οφειλών τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις του Α.Φ.Μ. στις οποίες εξωθούνται οι Δήμοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Δήμος προοπτικά  θα προχωρήσει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές από 500 ευρώ και πάνω, διαδικασία που μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί για τους μεγαλοοφειλέτες, οι οικονομικές εκκρεμότητες των οποίων ξεκινούν από τις 20.000 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει