Ξηλώνουν τις αυθαιρεσίες στο κέντρο!

“Κατεβάζουν” σκιάδια και αυθαίρετες κατασκευές

1.913

Ερχονται έλεγχοι και κατασχέσεις στις καφετέριες του κέντρου της πόλης

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους καταστηματάρχες καφετεριών και μπαρ που έμειναν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς ο Δήμος Ηρακλείου ετοιμάζεται να ξεκινήσει σειρά ελέγχων όχι μόνο για τις άδειες λειτουργίας αλλά και για τους κοινόχρηστους χώρους που καταλαμβάνουν με κλειστά σκιάδια χωρίς πολεοδομική άδεια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκρότηση συνεργείων με επικεφαλής τη Δημοτική Αστυνομία τα οποία με τη συμμετοχή υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας της Πολεοδομίας, τη συνδρομή του Υγειονομικού και της Αστυνομίας, θα σαρώσουν το κέντρο της πόλης για να ελέγξουν ένα ένα τα μαγαζιά του ιστορικού κέντρου.

Η δημοτική Αρχή διαβεβαιώνει ότι είναι αποφασισμένη να βάλει «το   μαχαίρι στο κόκκαλο», σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση με δεκάδες καταστήματα που λειτουργούν και καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους χωρίς άδεια. Όπως είναι γνωστό, με βάση επίσημα στοιχεία του Δήμου συνολικά 52 καταστηματάρχες στερούνται άδειας λειτουργίας, ενώ 12 από αυτούς διατηρούν καταστήματα πέριξ της Λότζια.

ΦΩΤΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑΣύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνο Παττακό, δύο είναι τα στοιχεία που θα προταχθούν στο πλαίσιο των ελέγχων που πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν. Αφενός το ζήτημα της αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και άδειας χρήσης κοινόχρηστων χώρων, διότι είναι ένα εκρηκτικό πρόβλημα που καταγράφεται στην πόλη εδώ και χρόνια, αφετέρου το γεγονός ότι πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης έχουν τοποθετήσει μόνιμες κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους, τους οποίους έχουν μετατρέψει σε προέκταση των καταστημάτων τους  ως αύλειο ιδιωτικό χώρο.

Εδώ τίθεται τεράστιο ζήτημα, διότι από το καλοκαίρι έληξε η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί στους καταστηματάρχες προκειμένου να εφαρμόσουν τον κανονισμό λειτουργίας που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε σχέση με τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με βάση τον νέο κανονισμό, δεν επιτρέπονται οι μόνιμες κατασκευές των αεροσκιαδίων οι οποίες καλύπτονται από τρεις πλευρές. Πρόκειται για πολεοδομική παράβαση με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Ο κ. Παττακός τονίζει ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί ούτε να κλείνει το μάτι στους παράνομους ούτε να νομιμοποιεί πρακτικές παράνομης κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων σε βάρος της πόλης.

Πρόστιμα και κατασχέσεις …

Όπως έχουν αποκαλύψει στελέχη της δημοτικής αρχής, στην πλατεία Ελευθερίας και στην οδό Καγιαμπή είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού οι επιχειρηματίες που έχουν άδεια στα καταστήματά τους… Στους επιχειρηματίες αυτούς ο Δήμος είχε απευθύνει κάλεσμα το προηγούμενο διάστημα,  προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις προβλέψεις του νόμου που είναι εξαιρετικά τιμωρητικές… Όπως όλα δείχνουν, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, καθώς οι έλεγχοι ξεκινούν.

Όλα τα καταστήματα που θα ελεγχθούν και θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν άδειες χρήσης κοινοχρήστων χώρων θα καταγράφονται και θα καταχωρούνται σε ένα ειδικό φύλλο ελέγχου. Μέσα σε μια εβδομάδα ο καταστηματάρχης οφείλει να απομακρύνει τα παράνομα τοποθετημένα καθίσματα.  Μετά από μια εβδομάδα ο ίδιος επιχειρηματίας θα ελέγχεται ξανά και εφόσον δεν έχει αφαιρέσει τα τραπεζοκαθίσματά  του από το δρόμο, αυτά θα κατάσχονται.

Για την ακρίβεια δεν θα κατάσχονται μόνο όσα βρίσκονται στον κοινόχρηστο χώρο, αλλά και όσα υπάρχουν μέσα στο κατάστημά του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει