ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ: Δράσεις αλά γαλλικά για το 2017-18

576

Με τίτλο «Rendez-Vous Culture», η Ένωση  Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσις στο πλαίσιο των  δράσεων  της πολιτιστικής ατζέντας  2017-18.

Συγκεκριμένα:

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Παρασκευή 08 και Σάββατο 09 Δεκεμβρίου «Bienvenue Monsieur Zola».

Ειδικότερα την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Δ. Ηρακλείου η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης σε συνεργασία με  την Ενωση Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου και τις εκδόσεις «Στερέωμα» παρουσιάζουν το βιβλίο του Emile Zola “Στον Παράδεισο των κυριών». Για το βιβλίο θα μιλήσουν η μεταφράστρια του έργου και καθηγήτρια Ιστορίας του Γαλλικού Πολιτισμού  Ιφιγένεια Μποτουροπούλου και ο φιλόλογος και διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης  Γιώργος Γουγάκης. Την παρουσίαση συντονίζει η πρόεδρος της Ενωσης Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης Αρετή Βουράκη. Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά οι μαθήτριες του 1ου Λυκείου Ηρακλείου Εύα Κανακάκη και Αντωνία Γεωργίτση ενώ τη μουσική επιμέλεια  έχει η καθηγήτρια μουσικής Μαρία Πιταροκοίλη.

Το Σάββατο από τις 10:00 – 14:00 στη  Βικελαία Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξή της, θα πραγματοποιηθεί μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση-αφιέρωμα στο συγγραφέα Emile Zola και στο Παρίσι του 19ου αι. Μαθητές και φίλοι των γαλλικών θα μεταφερθούν σε μιαν άλλη εποχή μέσα από δράσεις όπως:

  • Eργαστήρια με χριστουγεννιάτικες κατασκευές και κάρτες εποχής
  • Παρουσίαση γαλλικών χριστουγεννιάτικων εθίμων
  • Κατασκευή παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου κορμού
  • Noel chez Zola: ανάγνωση αποσπασμάτων από έργα του Ζολά σχετικά με τα Χριστούγεννα
  • Μαθητικές χορωδίες με γαλλικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία-«Voyager avec Jules Verne».

Το πρόγραμμα της πολιτιστικής ατζέντας «Rendez-vous culture» συνεχίζεται τον Μάρτιο με τη διοργάνωση του 2ου Μαραθωνίου Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία. Στο πλαίσιο του εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας και σε συνεργασία με τη Βικελαία Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για το 2018 που θα είναι αφιερωμένος στον πρωτοπόρο της επιστημονικής φαντασίας Γάλλο συγγραφέα Ιούλιο Βερν και στο εμβληματικό του έργο: “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”.

Στον Μαραθώνιο μπορούν να πάρουν μέρος  μαθητές όλων των τάξεων (δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου). Για την έγκαιρη και σωστή οργάνωση της εκδήλωσης παρακαλούνται οι καθηγητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν με ομάδα μαθητών να στείλουν τη συνημμένη αίτηση μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2017 (συντονίστρια Τακουή Βακιρτζιάν tacouivak@gmail.com).

Αφού καταγραφούν οι συμμετοχές, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση για τη συγκεκριμένη δράση.

  1. Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου: Μάιος-Ιούνιος 2018: «La littérature et l’art au grand écran».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει