Ο δρ. Χ. Φασουλάς μιλά για τις γεωλογικές μεταβολές

509

Εισήγηση με τίτλο «Οι γεωλογικές μεταβολές και οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας και της ιστορία της Κρήτης» θα κάνει ο  δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σήμερα στις  7 το απόγευμα στο ΜΦΙΚ στο πλάισιο της Δαρβινικής Δευτέρας.

Μέχρι και τις αρχές του περασμένου αιώνα επικρατούσε η άποψη  ότι ο πλανήτης μας είναι ένα αμετάβλητο και εν πολλοίς ανεξάντλητο υπόβαθρο πάνω στο οποίο ευδοκιμεί η ζωή και κατά συνέπεια δεν υπήρχε όριο στην εκμετάλλευση του γεωλογικού πλούτου από τον άνθρωπο.

Η άποψη αυτή ανατράπηκε στα μέσα του 20ού αιώνα με την αναγνώριση των μετακινήσεων των ηπείρων και τη διατύπωση της θεωρίας των λιθοσφαιρικών πλακών. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης μας διαρκώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται και ότι οι αλλαγές αυτές έχουν επηρεάσει τις μορφές ζωής που φιλοξενεί, όπως για παράδειγμα τη γεωγραφική κατανομή των ειδών.

Η Κρήτη ως μέρος του αιγαιακού αρχιπελάγους είναι γεωλογικά μια από τις πιο ενεργές περιοχές του πλανήτη. Το ανάγλυφό της είναι το αποτέλεσμα των μεταβολών του πλανήτη που λαμβάνουν χώρα μέσω της μετακίνησης μικρών και μεγάλων λιθοσφαιρικών πλακών εδώ και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, συνεχίζονται ακατάπαυστα μέχρι σήμερα και έναντι των οποίων ο άνθρωπος παραμένει αδύναμος.

Η γεωλογική εξέλιξη της Κρήτης έχει επηρεάσει την ιστορία της διαμέσου των αιώνων, τον βιολογικό και ανθρώπινο πλούτο της και πιθανώς προοιωνίζεται ακόμα πιο σημαντικές αλλαγές στο άμεσο μέλλον.

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει