ΑΡΗΣ ΡΟΖΑΚΗΣ: «Απίστευτος εμπαιγμός για το νέο Δικαστικό Μέγαρο»

1,275

Διεκδικείτε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για το δικηγορικό επάγγελμα και την κοινωνία γενικότερα. Ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις;

Στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας πάντοτε βρίσκεται ο μαχόμενος δικηγόρος και η δύσκολη καθημερινότητά του. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές του ανεξάρτητου και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού, αγωνιζόμενοι για την ανατροπή των ασφαλιστικών και φορολογικών νομοθετημάτων που πλήττουν την αξιοπρέπειά μας και φαλκιδεύουν το μέλλον μας. Αγωνιζόμαστε για την προάσπιση των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πλήττονται βάναυσα, με ανοικτούς ορίζοντες προς την κοινωνία και τους πολίτες. Μεριμνάμε για την άρτια επιστημονική επιμόρφωση των μελών μας και τους παρέχουμε τα αναγκαία μέσα για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις.

Πιστεύετε ότι η θεσμική ιδιότητα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου έχει σήμερα το κύρος και τον παρεμβατικό ρόλο που θα έπρεπε να έχει;

Παρά τη γενικότερα επιχειρούμενη από την εκτελεστική εξουσία απαξίωση του ρόλου των συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά και τα δικά μας λάθη, θεωρώ ότι ο θεσμικός ρόλος των εκάστοτε προέδρων των κορυφαίων επιστημονικών συλλόγων της χώρας εξακολουθεί να περιβάλλεται από αυξημένο κύρος. Οι δυνατότητες παρέμβασης υπάρχουν, ωστόσο εναπόκειται στον καθένα χωριστά να ασκήσει αποτελεσματικά τον παρεμβατικό του ρόλο.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κορυφαία ζητήματα-προβλήματα που απασχολούν τον δικηγορικό κλάδο και ποια είναι τα θέματα που σας απασχολούν κατά προτεραιότητα σε τοπικό επίπεδο;

Κορυφαία ζητήματα για τον κλάδο σήμερα αποτελούν η έντονη επαγγελματική ανασφάλεια που προκαλείται κυρίως από μια σειρά νομοθετημάτων ασφαλιστικού και φορολογικού περιεχομένου, που ωθούν ολοένα και περισσότερους συναδέλφους στην επιλογή της εξόδου από το επάγγελμα. Σε τοπικό επίπεδο κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου για το οποίο η πόλη υφίσταται διαχρονικά έναν απίστευτο εμπαιγμό.

Ψήφος στον Άρη Ροζάκη σημαίνει…

Οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι η πόρτα μου είναι πάντοτε ανοιχτή χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και ότι κύριο μέλημά μου είναι η διαφύλαξη της ενότητας και του κύρους του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, μακριά από κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις.

«Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή», «Η Δικαιοσύνη είναι ακριβή», «Η Δικαιοσύνη είναι για τους λίγους», «Η Δικαιοσύνη «τρέχει» με ρυθμούς χελώνας» είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονται στην κοινωνία. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Δικαιοσύνη. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Η ισοπέδωση και οι αφορισμοί αποτελούν την εύκολη λύση. Σημασία έχει ο εντοπισμός των αιτίων και η αναζήτηση των κατάλληλων λύσεων. Η Δικαιοσύνη παρά τις παθογένειές της παραμένει βασικός και απαραίτητος πυλώνας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

Η θέση μας είναι ότι ένα τόσο σοβαρό νομοθέτημα που αφορά την εύρυθμη, αποτελεσματική και ταχύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης δεν μπορεί να διέπεται από λογικές διεκπεραίωσης που υπονομεύουν συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στον φυσικό τους δικαστή. Επιπλέον, όπως ήδη αποδεικνύεται στην πράξη, η κύρια στόχευση της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης δεν επιτυγχάνεται.

Η δικηγορική ύλη έχει συρρικνωθεί. Η οικονομική κρίση από τη μία, η βαριά φορολογία από την άλλη, έχουν ωθήσει δικηγόρους ακόμα και να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση. Τι έχετε να πείτε στους συναδέλφους σας και κυρίως στους νέους, οι οποίοι πριν καλά-καλά ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους νιώθουν να τσακίζονται τα όνειρά τους;

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Σημασία έχει να δίνεις τη μάχη σου με επιμονή, μέθοδο και βέβαια διαρκή προσπάθεια.

Περιγράψτε μας με τρεις φράσεις τον ανθυποψήφιό σας;

Ο Μιχάλης έχει προσφέρει σημαντικά και διαφορετικά πράγματα στο Σύλλογο. Έμπειρος συνδικαλιστής με γνώση των θεμάτων και σταθερή άποψη. Οι διαφορετικές μας απόψεις ουδέποτε αποτέλεσαν εμπόδιο στην ειλικρινή φιλική σχέση που μας συνδέει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει