Σε εγκληματική ομηρεία ο Εσταυρωμένος

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

978

Στα αζήτητα του Δήμου η πολεοδομική μελέτη ΤΕΙ-Εσταυρωμένος

Η μη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων του Ηρακλείου που έπρεπε να έχει γίνει 20 χρόνια πριν ναρκοθετεί όχι μόνο την πολιτική προστασία της πόλης, αλλά και την πολεοδομική μελέτη της περιοχής ΤΕΙ Εσταυρωμένος, που εξακολουθεί να παραμένει σε κατάσταση ομηρείας.

Το σχέδιο πόλης, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ηρακλείου, εξακολουθεί να παραμένει στα αζήτητα εδώ και τέσσερα χρόνια, μετά από την «ταφόπλακα» που έβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος  και έπειτα από ένα απίστευτο σκηνικό παλιδρομήσεων και γραφειοκρατικών εμπλοκών.

Επισήμως δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για το τι  θα γίνει με το σχέδιο πόλης στη συγκεκριμένη πολεοδομική ενότητα και το  τι θα γίνει  με τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν διέξοδο για το πώς θα αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους, αλλά ούτε για το πότε και πώς θα μπορέσουν να οργανώσουν τη ζωή τους  με αξιοπρέπεια.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι  η τεράστια πολεοδομική ενότητα ΤΕΙ Εσταυρωμένου  να βρίσκεται σε μια κατάσταση ομηρείας, αντιμέτωπη με προβλήματα και σοβαρότατες ελλείψεις υποδομών, που δεν μπορούν να αποκατασταθούν όσο δεν προχωρά το σχέδιο πόλης.

Πώς τινάχθηκε η μελέτη στον αέρα…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Προ 20ετίας, ανατέθηκε η πολεοδομική μελέτη της περιοχής ΤΕΙ Εσταυρωμένος, η οποία προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η μελέτη είναι να υλοποιηθούν μια σειρά αντιπλημμυρικά έργα συνδυαστικά με τις οριοθετήσεις του Ξηροποτάμου, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα, όπως και του Γιόφυρου, που έχει οριοθετηθεί ως ένα σημείο.

Παρά το γεγονός ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι εξαιρετικά κρίσιμες παρεμβάσεις που συνδέονται με την πολιτική προστασία της πόλης, εξακολουθούν να παραμένουν σχέδια επί χάρτου, με αποτέλεσμα το Ηράκλειο να παραμένει πόλη  ανοχύρωτη και να παίζονται ανθρώπινες ζωές κορώνα γράμματα.

Το γεγονός ότι τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα δεν προχώρησαν έχει ως αποτέλεσμα η πολεοδομική μελέτη της περιοχής ΤΕΙ Εσταυρωμένου να είναι βαλτωμένη. Αποκορύφωμα όλων ήταν η απόφαση του μελετητή να εγκαταλείψει τη μελέτη λόγω συναξιοδότησης. Ακολούθησε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων, ανάμεσα στο Υπουργείο και τον δήμο Ηρακλείου, που προσπαθούσαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς ωστόσο να πετύχουν τον στόχο τους.

Την περίφημη πολεοδομική μελέτη την έχει αναθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να δρομολογήσει την επαναπροκύρηξή της μετά την απόσυρση του παλαιού μελετητή. Αυτό όμως δεν έγινε, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτεί να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την ανάθεση πολεοδομικής μελέτης.

Ούτε αυτό όμως έγινε, με συνέπεια το δυτικό Ηράκλειο να στερείται πολεοδομικής μελέτης και όλοι όσοι ζουν εκεί να  στερούνται βασικών έργων και παρεμβάσεων που ο δήμος Ηρακλείου όφειλε να τους εξασφαλίσει…

Από τότε μέχρι σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για την περιοχή ΤΕΙ – Εσταυρωμένος, που καλύπτει μια έκταση 1.410 στρεμμάτων..

Το σίγουρο είναι ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει σοβαρότατη ευθύνη να μελετήσει και να πάρει αποφάσεις στο κρίσιμο αυτό θέμα εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες,  με δεδομένο μάλιστα ότι η νομοθεσία έχει γίνει πιο ευέλικτη σε σχέση με τη διαδικασία ολοκλήρωσης των πολεοδομικών μελετών.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει