Θετικοί αλλά και προσεκτικοί στη χρήση του διαδικτύου

Η ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ 

329

Ένα κλικ δεν είναι πάντα τόσο αθώο όσο δείχνει…

Οι τελευταίες τάσεις για μια ασφαλή και ποιοτική πλοήγηση των  παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς και το νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί για την επίτευξη αυτού του σκοπού, αναλύθηκαν  σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με το γραφείο σχολικού συμβούλου Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης, στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ με τη συμμετοχή των μαθητών του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου,  πολλών εκπαιδευτικών της Πληροφορικής και γονιών.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο περιφερειακός δ/ντης Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης, και ο σύμβουλος Πληροφορικής Αν.Κρήτης, κ. Γιώργος Πανσεληνάς.

Η ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Στο βήμα ο κ. Ταβερναράκης

Ο κ. Παπαπροδρόμου στην ομιλία του επεσήμανε τον διττό ρόλο που έχει αναλάβει πλέον η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: όχι μόνο καταστολή αλλά ενημέρωση και αφύπνιση παιδιών και ενηλίκων για το πώς να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Με έναν διαδραστικό τρόπο ενημέρωσε τους μαθητές για το τι πρέπει να προσέχουν και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται διαδικτυακά και τόνισε ότι πρέπει να είμαστε θετικοί στη χρήση του διαδικτύου αλλά συγχρόνως και προσεκτικοί.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των πανευρωπαϊκών οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και  παρέχουν ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας.

Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με την υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της ανοιχτής γραμμής καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική Αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Μπορεί να μάθει κανείς νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα στο Facebook (https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828) και στο Twitter (https://twitter.com/SaferInt4Kids).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει