Παρουσιάζεται το βιβλίο “Κρήτη, το νησί των Προσαρμογών”

256

Το βιβλίο του Δρ. Ιστορίας κ. Μάνου Περάκη “Κρήτη, το νησί των Προσαρμογών. Οικονομία και Κοινωνία τον 19ο αιώνα (1830-1913)”, συνέκδοση της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και του εκδοτικού οίκου Ασίνη θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν oι Δημήτρης Μυλωνάκης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Κοκκινάκης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μανόλης Δρακάκης, ιστορικός, Ε.ΔΙ.Π. του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο συγγραφέας.

Στο βιβλίο του, ο Μάνος Περάκης αποστασιοποιείται από την κλασική τοπική ιστοριογραφία των απελευθερωτικών αγώνων των Κρητών και των πολιτικο-διπλωματικών εξελίξεων, εστιάζοντας στις εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία του «κρητικού 19ου αιώνα», όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την περίοδο 1830-1913.

Ειδικότερα, διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο οι Κρήτες αξιοποιώντας τις οικονομικές δυνατότητες του νησιού ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας και ξεπέρασαν τις οικονομικές κρίσεις που αμφισβητούσαν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Επιπλέον, αναδεικνύονται οι διεργασίες μέσα από τις οποίες, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η πλειοψηφούσα χριστιανική κοινότητα ανέκτησε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κυριαρχία από τη μουσουλμανική κοινότητα, γεγονός που δρομολόγησε και το τέλος της οθωμανικής Κρήτης».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει